UNSA: Šesti sajam stipendija u Sarajevu

Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu i ove godine organizira Sajam stipendija u Sarajevu, i to šesti po redu.Sajam će se održati 15. oktobra 2015. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Vilsonovo šetalište br. 9), u terminu od 10,00 do 17,00 sati.


Svečano otvaranje Šestog sajma stipendija bit će upriličeno u četvrtak 15. oktobra 2015. godine u 10,00 sati na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Vilsonovo šetalište 9).

Advertisements

Sajam stipendija je jedinstvena manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inostranstvu, te da im omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i daju priliku bh. studentima da sve informacije o mogućnostima studiranja u inostranstvu dobiju na jednom mjestu. Konačni cilj je koordinirano djelovanje aktera u oblasti visokog obrazovanja kako bi doprinijeli stvaranju boljeg društva.

Učešće na Šestom sajmu stipendija do sada su prijavile 24 institucije koje će predstaviti različite oblike finansijske podrške (stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite, zajmove itd.) bh. građanima za studij u Bosni i Hercegovini i inostranstvu (vladine i nevladine organizacije, diplomatsko-konzularna predstavništva, centri civilnih inicijativa, lokalne zajednice, strane institucije, kulturni centri i dr.). Zahvaljujući organizaciji prethodnih godina, Sajam stipendija je stekao status događaja koji promiče širenje i podsticanje mobilnosti studenata, nastavnika i saradnika kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan nje. Dosadašnje posjete premašivale su broj od 5.000 posjetilaca, a organizatori se nadaju da će posjeta Sajmu ove godine biti još veća.

Na Šestom sajmu stipendija učestvovat će sljedeći izlagači:

Advertisements
 1. AIESEC
 2. Ambasada Francuske
 3. Ambasada Japana
 4. Ambasada Mađarske
 5. Ambasada Češke Republike
 6. Ambasada Sjedinjenih američkih država
 7. American Councils for International Education
 8. BH Telecom
 9. British Council
 10. Erasmus+ ured u BiH
 11. Erasmus Student Network
 12. Fondacija Konrad Adenauer
 13. Humanity in Action
 14. Inicijativna Grupa Alpbach u  Sarajevu
 15. Internacionalni Univerzitet u Sarajevu
 16. Munja inkubator
 17. Ministarstvo civilnih poslova (CEEPUS)
 18. Njemački servis za akademsku razmjenu (DAAD)
 19. OeAD
 20. Predstavništvo njemačke privrede u BiH
 21. Raiffeisen banka
 22. Udruženje Spajalica
 23. Sarajevo School of Science and Technology
 24. Univerzitet u Sarajevu (Erasmus Mundus i Erasmus+)

Glavni organizator Šestog sajma stipendija je Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, dok su partneri Fondacija kralja Baudouina iz Belgije i Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Kao i do sada, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu predstavit će svoje djelovanje u oblasti međunarodne saradnje sa posebnim akcentom na programe Erasmus Mundus i pripadajuće mu projekte i Erasmus+, koji omogućavaju razmjenu studenata, nastavnika i saradnika između Univerziteta u Sarajevu i partnerskih univerziteta iz zemalja članica Evropske unije (više na www.erasmus-unsa.ba). Univerzitet u Sarajevu je jedini univerzitet u regionu koji je učestvovao u dosadašnjih 19 projekata Erasmus Mundus programa, te će na ovom sajmu predstaviti 4 projekta: ERAWEB, EUROWEB+, GreenTECH i SUNBEAM, na koje će se studenti, nastavnici i saradnici Univerziteta u Sarajevu, ali i ostalih univerziteta na području Bosne i Hercegovine, moći prijaviti za akademsku 2016/2017. godinu, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Sve informacije o organizaciji Šestog sajma stipendija možete pratiti na zvaničnom web portalu www.unsa.ba, kao i na društvenoj mreži Facebook.

(STUDOMAT.ba)