UNSA: Sastanak sa partnerskim institucijama o organizaciji i obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama

Realizirajući aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) - "Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services", Univerzitet u Sarajevu je jučer organizirao sastanak sa potencijalnim partnerskim institucijama koje će svojim učešćem omogućiti da se na zavidnom nivou realizira obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne) – partneri iz Kantona Sarajevo će 8. septembra 2017. godine učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.). Projektom je planirana snažna promocija biblioteka, njihovih bibliotečkih usluga i uopće, informacijskih i bibliotečkih nauka.

Na sastanku se prisutnima obratila prof. dr. Maida Čohodar Husić, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu i istakla zadovoljstvo da je Univerzitet u Sarajevu partner u projektu koji promovira značaj biblioteka.

– Zajednički interes i motiv je promoviranje knjige, najvećeg prijatelja svakog čovjeka tokom života, naglasila je prorektorica Čohodar.

UNSA Sastanak sa partnerskim institucijama o organizaciji i obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama 2

Doc. dr. Lejla Hajdarpašić, koordinatorica ERASMUS+ projekta za Univerzitet u Sarajevu je naglasila da ovaj projekt pruža mogućnost poboljšanja nivoa kompetencija informacijskih i bibliotečkih stručnjaka.

Mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, predsjednica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama i šefica biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, održala je prezentaciju o Nacionalnom danu svjesnosti o bibliotekama kojom je istakla značaj angažmana partnerskih institucija, dala upute i instrukcije o mogućnostima obilježavanja ovog dana na partnerskim institucijama.

Centralna manifestacija „Šetnja za biblioteke“ će se održati u Vilsonovom šetalištu, za čije održavanje je dobivena podrška gospodina Nedžada Koldže, načelnika Općine Novo Sarajevo na sastanku održanom dan ranije saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

(STUDOMAT.ba)