UNSA: Online nastava nije uspostavljena na svim fakultetima, još nepoznato kako dalje

Proglašenjem stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH zbog koronavirusa, nastava na fakultetima, u srednjim i osnovnim školama je nastavljena online. Iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo i UNSA su govorili o ovakvom načinu odvijanja nastave, zahtjevima studenata i mogućem vraćanju u akademske učionice.


Foto: STUDOMAT

Kako je na početku razgovora kazao rektor Rifat Škrijelj moguće je da će se o novim mjerama i promjenama u odvijanju nastave na fakultetima Univerziteta u Sarajevu znati nešto više nakon 15. maja kada bi Krizni štabovi trebali donijeti konačnu odluku. Kako je dodao, stanje nesreće ne smije trajati vječno, piše Klix.ba.

Advertisements

– Imamo informaciju da akademsko i nenastavno osoblje primaju pune plaće, a ne dolaze na posao svaki dan i ova država ne bi smjela uništiti sama sebe. UNSA ima oko 2.700 zaposlenih i preko 27.000 studenata i očekujem preciznije upute Kriznih štabova jer ih mi slijedimo, a ako ovako nastavimo uništit će se privreda, ekonomija i fakulteti. Univerziteti, škole i fakulteti trebaju znati da li da počinju s nastavom ili ne. Da li je završavamo online ili nastavljamo u učionicama, kazao je Škrijelj.

Online nastava se ne odvija na svim fakultetima u Sarajevu

Dok se ne odluči kada se studenti vraćaju u učionice i amfiteatre, online nastava se, kako nam je kazao rektor odvija poprilično dobro na gotovo svim fakultetima UNSA.

Među onima koji su se najbolje pripremili i snašli su Ekonomski fakultet, Centar za interdisciplinarne studije, ali i Prirodno-matematički i Filozofski koji su složeni po svojoj strukturi jer imaju mnogo odsjeka.

– Ti fakulteti su se iznenađujuće dobro za sedam dana snašli, ali Ekonomski fakultet ističem jer su oni prvi bili pripremljeni, oni su za 72 sata u potpunosti uspostavili online nastavu jer oni su i prije imali te platforme uhodane jer imaju međunarodne akreditacije koje su to od njih zahtijevale. Čak su svoje savjete i iskustva prenijeli i na druge kolege i pomogli im u ovom procesu, dodao je Škrijelj.

Ipak, postoje i oni fakulteti na kojima nastava nije kvalitetno uspostavljena.

– Medicinski fakultet nije uspostavio online nastavu čime je nanio ogromnu štetu svojim studentima, studentima Stomatološkog fakulteta, fakulteta Zdravstvenih studija i Farmaceutskog fakulteta, kao i Univerzitetu jer su odbili podnijeti izvještaj Univerzitetu i nisam ga uspio proslijediti ni kantonalnom ministru obrazovanja. To je za mene razočaravajuće, ali ono što je također važno istaći je da neke oblike nastave nije bilo moguće realizirati online, a takva je nastava iz kliničkih predmeta i u tom slučaju nije kriv ni medicinski fakultet niti bilo ko drugi. Riječ je o objektivnim okolnostima, ta se nastava nije mogla nastaviti na Kliničkom centru u Sarajevu na čemu smo vrlo zahvalni na toj odluci svih aktera koji su učestvovali u njenom donošenju jer smo time spriječili da studenti donesu potencijalnu zarazu u bolnicu, pojasnio je Škrijelj.

Odmah nakon uspostave online nastave, dodao je da su studenti od UNSA tražili da se organizuju i online ispiti za predmete koje slušaju putem te vrste platforme.

– U tom slučaju smo udovoljili studentima i na većini predmeta i fakulteta smo organizirali online ispite na nivou parcijalne provjere znanja. To je druga polovina aprila i prva polovina maja i oni su već završeni. Tamo gdje je moguće da se održe online ispiti to ćemo i uraditi, ali gdje nije moguće da se realizuje provjera znanja iz praktičnih i kliničkih dijelova online, onda će se ići na nadoknadu nastave i ispite u učionicama, laboratorijama, praktikumima i na klinikama sa manjim brojem studenata, grupama primjerenim situaciji i grupama predmeta koji polažu, istakao je.

Škrijelj je ipak naveo da se nada da će u junu i julu biti moguće organizovati ispite u učionicama i amfiteatrima kao što je to bilo ranije uz preporučene mjere opreza, kao što su socijalna distanca, nošenje maske i ispiti u manjim grupama.

– Ako Federalni i Kantonalni krizni štab odobre i bude zadovoljavajuće epidemiološka situacija to planiramo realizovati za sve fakultete zato što UNSA neće dozvoliti da zbog pandemije devalviramo kvalitet. I kada prođe ovo stanje trebaju nam kvalitetni naučnici, a ne samo oni koji nose diplome i ne znaju ništa. Ako ne budu dobre okolnosti onda će se održavati online ispiti i bit će razmotrene sve varijante da studenti budu ispravno ocijenjeni, poručio je.

Zahtjevi SPUS-a su nerealni

Advertisements

S obzirom na to da je Studentski parlament u Sarajevu (SPUS) uputio nekoliko zahtjeva UNSA, a koji se tiču dodatnih rokova, ukidanje uslovnih predmeta i produženje akademske godine, Škrijelj je kazao da Univerzitet o tome ne odlučuje već Ministarstvo obrazovanja KS koje je njegov osnivač. Dodao je da će se pratiti trenutna situacija i o svim eventualnim promjenama studenti obavijestiti, piše Klix.ba.

– Kada su u pitanju dodatni rokovi naravno da ćemo ukoliko procijenimo da su studenti bili uskraćeni za neko pravo kompenzaciju pokušati napraviti uz dodatne rokove, ali to ponavljam treba donijeti resorno ministarstvo jer se Zakon i Statut moraju poštovati i ne mogu se odluke tek tako donositi. A kada je riječ o bezuslovnom upisivanju teško da ćemo u tome moći udovoljiti studentima da bez ikakvih uslova mogu prelaziti u narednu godinu jer je i to pitanje zakonski regulisano i jasno je definisano kada studenti mogu prelaziti u naredne godine školovanja. To studenti mogu tražiti, ali ne i dobiti jer to nije realno, a ova zemlja ne smije počivati na takvim stručnjacima, naglasio je rektor.

Kako je pojasnio, ukoliko se zaista procijeni u septembru da se nije uspjelo sve na vrijeme nadonaditi tokom trajanja ove akademske godine, onda će se naći nova rješenja.

– Nije isključeno da ćemo možda još jednu sedmicu do dvije u oktobru produžiti upisni rok kako bi dali još jedan dodatni rok ako prolaznost ne bude postignuta u onom procentu kakva je bila proteklih godina. Ovaj njihov pokušaj da u maju odrede šta ćemo raditi u septembru i oktobru je neprimjeren i ja pozivam SPUS da razumiju da se nalazimo u stanju nesreće i da ne postavljaju nikakve uslove i ne ucjenjuju ovu instituciju. Sve ćemo postići dogovorom i studenti neće biti oštećeni, ali nam ne pada na pamet da se podcijeni znanje zato što je nastupila pandemija, zaključio je rektor Škrijelj.

Čeka se konačna odluka o prekidu online nastave na fakultetima u FBiH

Kontaktirali smo i pomoćnika Federalnog ministarstva zdravstva Gorana Čerkeza koji se nalazi u sklopu Kriznog štaba i on nam je kazao da će se razmatrati odluka o tome kada će se studenti vratiti na fakultete i prekinuti online nastavu.

Kako nam je kazao, postoji mogućnost da se stručnim fakultetima obezbijedi održavanje prakse i polaganje stručnih predmeta u učionicama, a da za ostale fakultete online nastava ostane do kraja akademske godine.

– To je trenutno opcija koju razmatramo i najvjerovatnije da će to biti rješenje jer sada moramo biti oprezni. Zamislite da sada odjednom svi počnu dolaziti na fakultete, a svi dobro znamo da studenti dolaze sa iz svih dijelova BiH ne samo jednog kantona pa da možemo pratiti kretanje koronavirusa i odmah ga suzbiti, zaključio je Čerkez.

Kontaktirali smo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS gdje nam je ministar Anis Krivić kazao da će 27. maja zasjedati Senat UNSA kada će i kantonalno ministarstvo obrazovanja očekivati stav Senata po pitanju zahtjeva SPUS-a. Razmišljat će se i o eventualnim nadokanadama nastave.

– Smatram da je neophodno zahtjeve SPUS-a pažljivo razmotriti, pogotovo jer se očekuje relaksacija restriktibnih mjera zbog pandemije, a zbog čega bi se eventualno nerealizirana nastava mogla i nadoknaditi. Također, smatramo da bi opravdanost zahtjeva za ukidanjem uslovnih predmeta bilo neophodno pažljivo razmotriti. To su zakonske kategorije i udovoljavanje tih zahtijeva bi iziskivalo izmjenu Zakona. Još je preuranjen ovaj zahtjev ima vremena da se izvrše sve nadoknade, naglasio je Krivić.

O prekidu online nastave na svim ostalim fakultetima, ministar Krivić nije mogao generalizovati te je rekao da određeni fakulteti mogu nastaviti online, ali postoje i oni fakulteti koji zahtijevaju stručnu i praktičnu nastavu, ali i ispite.

– Tako da postoje razni odsjeci na Farmaciji i PMF-u koji zahtijevaju praktičnu nastavu i ispite. Ekonomski i Pravni fakultet nemaju problema, oni su odmah uspostavili online nastavu. Sada ostaje da vidimo kako će se situacija odvijati do juna i jula kada su završni ispiti i mišljenja sam da postoji mogućnost da se oni održe u amfiteatrima i učionicama ako se u potpunosti relaksiraju mjere. Krizni štabovi donose mjere i preporuke, ali ne i načine na koje će se organizovati nastava i ispiti. I sada kada se budu ukinule određene mjere mi moramo naći načine da premostimo navedenu situaciju i privedemo školsku godinu kraju, zaključio je Krivić.