UNSA: FPN nelegalno uzimao novac od studenata

Prosvjetna inspekcija je još 2010. godine utvrdila da je cijena jednogodišnjeg postdiplomskog studija (4+1), u iznosu od 5.500 KM, na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu nezakonita i suprotna odluci Vlade KS, a sada je tako presudio i Općinski sud u Sarajevu.


Prosvjetna inspekcija je još 2010. godine utvrdila da je cijena jednogodišnjeg postdiplomskog studija (4+1), u iznosu od 5.500 KM, na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu nezakonita i suprotna odluci Vlade KS, a sada je tako presudio i Općinski sud u Sarajevu.

Advertisements

fpn_unsaSud je proglasio ništavnim ugovore o magistarskom studiju koji je organiziran 2010. godine, a Fakultet će, u skladu sa presudom, studentima koji su ga tužili morati vratiti novac. Tužbu protiv FPN-a podnijeli su Teufik Hadžiahmetović i Aida Hadžiahmetović, dok je studij za čije upisivanje je FPN zgrnuo ogroman novac upisalo ukupno 626 studenata.

Naime, kako su studenti i tada naglašavali, a što je i Sud potvrdio, cijena studija je trebala iznositi za 4.500 KM manje nego što im je naplaćeno.

“Ne znam šta će biti sa ostalim studentima i da li će oni podnositi tužbe, da li će se ovo odnositi na njih, mogu govoriti samo u svoje ime. Ovdje se ne radi o nečemu neočekivanom, jer je Inspektorat za visoko obrazovanje već donio svoj sud, a i tadašnji ministar obrazovanja Safet Kešo, pa i njegov nasljednik Emir Suljagić, su potvrdili da je taj postdiplomski nelegalan. Ne radi se tu samo o novcu, koji i nije najveći problem. Najveći problem su zvanja, jer to odudara od okvirnog zakona o visokom obrazovanju koji definira da za titulu magistra morate pohađati nastavu četiri semestra. Ovdje je bio slučaj da FPN za dva semestra, odnosno godinu, daje zvanje magistra. Za godinu dana se može steći zvanje samo specijaliste”, kazao je za Klix.ba Teufik Hadžiahmetović.

On napominje da je propust i to što FPN nije imao licencu za izvođenje nastave po modelu 4+1. Fakultet političkih nauka je 2005/2006. prešao na bolonjski model studiranja, koji predviđa da dodiplomski studij traje tri godine, postdiplomski dvije, a doktorska disertacija tri godine.

“Nakon toga, znači 2010. godine, upisuju našu generaciju. Određeni fakulteti su zadržali licencu za izvođenje nastave po modelu 4+1, kao što je slučaj sa Ekonomskim fakultetom, tako da se tu ne mogu povlačiti paralele. Prekršeno je i to što u konkursnoj proceduri nije navedeno koliko košta studiji, također nije navedeno ni koliko studenata će biti primljeno, toga nije bilo”, kaže Hadžiahmetović.

Ovom presudom su ugovori o magistarskom studiju proglašeni ništavnim, što znači da ovih 626 studenata ne mogu na zakonit način steći zvanje magistra.

Advertisements

“Diplome će se morati poništiti i stavljaju se van snage zvanja magistara koja su stečena na ovaj način, a Fakultet sada treba objasniti studentima šta ih je snašlo”, navodi Hadžiahmetović.

Napomenimo i to da su iste ugovore potpisivali studenti koji su se upisali na postdiplomski studij 2007., 2008., 2009. i 2010. godine.

Studenti za ovakvu situaciju krive tadašnjeg dekana prof. dr. Mirka Pejanovića, tadašnjeg rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruka Čaklovicu, ali i njihove pravne savjetnike i saradnike. Smatraju da krivicu snosi i sadašnji dekan FPN-a Šaćir Filandra, jer je aktivno učestvovao u organizaciji i realizaciji postdiplomskog studija, kao i neki drugi profesori sa ovog fakulteta.

Hadžiahmetović ističe i to da očekuje da će Tužilaštvo Kantona Sarajevo uraditi svoj dio posla i pozivati na odgovornost one koji su oštetili studente.

“Mogu da kažem da svaka konačna odluka Suda za Fakultet političkih nauka bit će izvršena. Presuda otvara mogućnost žalbe i svaka konačna presuda suda i svaka presuda od strane fakulteta bit će ispoštovana”, kazao je sadašnji dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra.

(Klix.ba)