UNSA: Da li će biti moguće plaćanje školarine na rate?

Prelazak Univerziteta u Sarajevu na trezorski sistem finansijskog poslovanja neće imati neposrednih implikacija na mogućnost uplate školarina samofinansirajućih i vanrednih studenata na rate, kako se to mislilo ranije.


unsa studomat
Foto: STUDOMAT

U odgovoru na pitanje delegata Skupštine KS Damira Marjanovića, Ministarstvo obrazovanja KS je kazalo kako o tome da li će dozvoliti studentima plaćanje školarina na rate ili ne, odlučuju Univerzitet u Sarajevu i njegove organzacione jedinice samostalno.

Početkom decembra prošle godine Ekonomski fakultet u Sarajevu obavijestio je vanredne i samofinansirajuće studente kako troškove školarina moraju izmiriti do 20. decembra iako im je ranije bilo omogućeno da sve rate izmire do aprila ove godine, piše Klix.ba.

U odgovoru za Klix.ba tada su, između ostalog, rekli kako su ovu odluku donijeli zbog promijenjenih okolnosti i mijenjanja organizacione strukture na kompletnom Univerzitetu, što uključuje gašenje zasebnih računa fakulteta i akademija i promjene statusa iz pravnih osoba u organizacione jedinice UNSA te neizvjesnosti aktuelnog trenutka usljed prelaska na trezorsko poslovanje i obaveza koje dospijevaju i koje fakultet mora isplatiti.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj obećao je da će učiniti sve da udovolji studentima i da im se omogući barem da uplaćuju semestar po semestar.

(STUDOMAT.ba)