Univerzitet u Zenici tražio povećanje školarine za sto posto

Studenti su zadovoljni trenutnim cijenama školarina te tvrde da se one ne trebaju mijenjati.


Foto: Fena
Foto: Fena

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona je naglasio da nije dobro povećavati cijene u ovom momentu te da se treba boriti za svakog studenta.

– Ove cijene upisnina za I i II ciklus redovnih i redovnih samofinansirajućih studenata dosta su povoljne za naše studente. Mislim da su, ako ne najniže, onda su među najnižim cijenama u Bosni i Hercegovini. U svakom slučaju, vjerujem da će studenti, imajući na umu i taj podatak, rado upisati neko od studijskih programa na UNZE-u, kazao je Kozlić te dodao da promijene cijena školovanja neće biti dok je on ministar.

Tema o školarinama na Univerzitetu u Zenici prošla bi neopaženo s obzirom na to da izmjene nisu usvojene. Međutim, pojedini mediji su objavili informaciju da se na Univerzitetu priprema štrajk upozorenja koji bi trebao biti održan ove sedmice, a razlog su izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, s akcentom na visine plaća uposlenika.

Predsjednik Udruženja Unija studenata Univerziteta u Zenici Faris Preljević u izjavi za Klix.ba je kazao da su zadovoljni trenutnim cijenama školarina te da se ne one ne trebaju mijenjati.

– Razgovarao sam s upravom Univerziteta u Zenici, i kako sam saznao taj prijedlog se šalje deset godina unazad, kako bi se povećala cijena školarine. Mi kao Unija studenata smo zadovoljni trenutnim cijenama školarina i mislim da se ne trebaju povećavati i zbg ekonomske situacije u državi, ali i ekonomske situacije studenata. Zadovoljni smo što se nije povećala, a za dalje se ne želimo miješati u situaciju i dinamiku UNZE i Vlade ZDK, kazao je Preljević.

Međutim, u svemu ovome, da je navedeni prijedlog o povećanju školarina usvojen, najviše bi ispaštali studenti kojima bi, navedenim prijedlogom, visokoškolska ustanova bila kao maćeha.