Nove promjene: WhatsApp omogućio sakrivanje “last seen” statusa

WhatsApp je počeo raditi na novim podešavanjima privatnosti prošle godine, a sada su ona dostupna svim korisnicima.


Foto: Envato
Foto: Envato

Riječ je o mogućnosti sakrivanja profilnih fotografija, “last seen” statusa i sekcije “About” od određenih kontakata s liste, a ove mogućnosti su u početku bile dostupne ograničenom broju korisnika. Međutim, sada ih dobijaju svi korisnici iOS-a i Androida širom svijeta.

Dosad su korisnici imali tri opcije za profilnu fotografiju, “last seen” status i About info, a to su Everyone (svi), My contacts (moji kontakti) i Nobody (niko). Ovim opcijama se pridružila i opcija “My contact except” (moji kontakti osim), koja je već bila dostupna za podešavanje Statusa, piše klix.ba.

Kao što joj ime govori, nova opcija omogućava prikazivanje profilne fotografije, “last seen” statusa i About informacija svim kontaktima s liste osim onih koje korisnik isključi. Važno je napomenuti da, ako korisnik ne dijeli svoj “last seen” status s drugima, on također neće moći vidjeti njihov status, baš kao i notifikaciju o pročitanoj poruci. Jedina razlika je što pomenuta notifikacija ostaje aktivna uvijek u grupnim chatovima čak i kada je isključena.

Za kontrolu privatnosti potrebno je izabrati Settings – Account – Privacy na iPhoneu ili uređaju s Androidom.

WhatsApp je uveo i nekoliko noviteta za grupne pozive, tako da sada korisnici mogu izabrati opciju “mute” za druge učesnike razgovora tokom grupnog poziva, a također mogu poslati poruku određenim osobama. Kada se novi učesnik pridruži razgovoru, pojavit će se notifikacijska traka.