Univerzitet u Zenici: Neformalna grupa studenata najavila nove proteste

Studenti Univerziteta u Zenici zakazali nove proteste, a ovo su njihovi zahtjevi.


Foto: 072.info
Foto: 072.info

Neformalna grupa studenata Univerziteta u Zenici u ponedjeljak 04.10.2021., simbolično će u Fakultetskoj ulici u Zenici, ispred Rektorata Univerzitata u Zenici, održati mirne proteste kako bi se skrenula pažnju na goruće probleme sa kojima se suočavaju studenti ovog univerziteta.

Ionako težak materijalni položaj studenata dodatno je pogoršan epidemijom virusa COVID-19, što je stvorilo nepremostive probleme za ovu populaciju i članove njihovih porodica.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ti problemi su prije svega finansijske prirode, ali studenti ističu i upitan kvalitet takozvane online nastave, za koju smatraju da ne nudi dovoljno i nije pravi način za prijenos znanja, piše 072info.com.

Nadležnima upućuju konkretne zahtjeve koji se tiču olakšanog prelaza u višu godinu studija, dodatne rokove i smanjenje finansijskog opterećenja studenata i njihovih porodica.

 – Proteste organizujemo zbog nezadovoljstva donešenim odlukama kada su u pitanju zahtjevi koje smo im uputili. Dakle, prijenos 3 predmeta plus dodatni (puni rok sa dva termina).Na sjednici je izglasano prijenos tri predmeta i dodatni rok sa jednim terminom, tzv. već tradicionalni socijalni rok.

Uz ponovni zahtjev za puni dodatni rok, šaljemo molbu za prolongiranje upisa u narednu akademsku godinu, u periodu trajanja od dva termina ispitnih rokova.

S poštovanjem, neformalna grupa studenata UNZE.