Univerzitet u Istočnom Sarajevu dobio dva važna međunarodna priznanja

Univerzitet je dobio priznanje kao jedna od top 25 institucija u oblasti inovativnih oblika ocjenjivanja u medicini.


uis

Univerzitet u Istočnom Sarajevu uvršten je na prestižnu međunarodnu listu za rangiranje univerziteta “U-multirank”, te dobio priznanje kao jedna od top 25 institucija “Global Top 25 performers” u oblasti inovativnih oblika ocjenjivanja u medicini.

Na “U-Multirank” listu ova visokoškolska ustanova je prvi put uvrštena i jedan je od dva univerziteta u BiH koji su na ovoj listi, i jedini iz RS-a, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema rezultatima iz 2021. godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je ocijenjen najvećim ocjenama “A”- vrlo dobra, u oblasti umjetničkog rada i istraživanja.

Univerzitet je dobio priznanje kao jedna od top 25 institucija u oblasti inovativnih oblika ocjenjivanja u medicini.

Ovaj prestižni logo dobijaju institucije koje kroz uvođenje inovativnih oblika ocjenjivanja omogućavaju bolje ishode učenja budućih doktora medicine.

“U-multirank” je međunarodno višedimenzionalno rangiranje univerziteta u pet oblasti – nastava i učenje, istraživanje, transfer znanja, međunarodna orjentisanost i regionalnog angažovanja.

Ova lista za rangiranje univerziteta ne daje kombinovani skor u navedenim područjima, već se analiziraju rezultati univerziteta prema pojedinačnim pokazateljima, koji se zatim klasifikuju prema učninku u pet grupa (od A-vrlo dobro do E–slabo).

Sa višedimenzionalnim pristupom, rang-lista “U-multirank” pruža veoma važne informacije budućim studentima, univerzitetskom osoblju, kreatorima politika i poslovnom sektoru jer omogućava upoređivanje univerziteta, kao i specifičnih studijskih programa, pišu Nezavisne.com.

Rang-listu “U-multirank” osnovala je Evropska komisija, Bertelsman fondacija i “Banko Santander” 2014. godine, a trenutno uključuje 1.948 univerziteta iz 97 zemalja širom svijeta.

“U-multirank” prikuplja podatke za rangiranje iz brojnih izvora – podataka koje dostavljaju same institucije, podataka iz najprestižnijih međunarodnih bibliometrijskih baza podataka i baza o patentima, nacionalnih baza podataka i studentskih anketa.

Rangiranje Univerziteta u Istočnom Sarajevu na ovoj listi od velikog je značaja za praćenje uspješnosti rada Univerziteta i njegovih članica i podizanje vidljivost i prepoznatljivost na međunarodnom nivou.