Univerzitet u Tuzli: Prorektor objasnio način održavanja online nastave i ispita u aprilskom roku

Prorektor za nastavu i studentska pitanja govorio o održavanju online nastave na UNTZ, o aprilskom roku i apsolventskim rokovima, kao i o studentima medicine koji ponovo nemaju praktičnu nastavu...


prorektor

Od ponedjeljka je na području Tuzlanskog kantona obustavljena nastava na svim fakultetima. Studenti nova znanja stiču putem online platformi, a ove mjere su uvedene zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Tuzli, Jasmin Suljagić gostovao je u emisiji na RTV7 Tuzla te je objasnio na koji način funkcioniše na ovom univerzitetu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Online nastava će se odvijati koristeći različite softverske pakete kao što su Google Meet, Zoom ili u okviru Google platforme – G suite for education, kao i Moodle platforma sa besplatnim video konferencijskim sistemom Big Blue Button. Online nastavom će se priznati i snimljena predavanja, ali sa audio i video zapisom. Svi drugi oblici predavanja, kao što je slanje  materijala u PDF formi smatrat će se neodržanom nastavom, kazao je Suljagić.

Iako su na Univerzitetu u Tuzli do sada zabilježeni samo pojedinačni slučajevi korona virusa, cjelokupna situacija u zemlji prinudila je nadležne da na određeno vrijeme zaustave klasičan način obrazovanja studenata.

Krizni štab TK pojasnio kako treba da se održavaju nastava i ispiti na Univerzitetu u Tuzli

Ipak, ispiti će se odvijati na fakultetima uz poštivanje epidemioloških mjera i sa ograničenim brojem prisutnih. Odnedavno je u funkciji i platforma za elektonsku prijavu ispita, putem koje je za aprilski rok već zaprimljeno više od 4000 prijava.

Aprilski rokovi, parcijalne provjere znanja, kao i apsolventski rokovi održavat će se na fakultetu, ali sa maksimalno 20 studenata u prostoriji poštujući sve epidemiološke mjere, a odbrane završih radova I,II i III ciklusa studija održavat će se također u prostorijama fakulteta, ali na istim smije biti prisutan samo kandidat i komisija.

Detaljnije o načinu održavanja online nastave, ispitnih rokova, ali i elektronskoj prijavi ispita, pogledajte u video prilogu.