Univerzitet u Sarajevu u zimskom semestru 2019/2020. godine šalje u akademsku razmjenu 153 studenta

Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je u ponedjeljak 16. decembra 2019. godine organizovala informativni sastanak sa studentima Univerziteta – stipendistima Erasmus+ programa koji će dio svoje akademske edukacije provesti na partnerskim univerzitetima širom Evrope.


Univerzitet u Sarajevu u zimskom semestru 2019/2020. godine šalje u akademsku razmjenu 153 studenta, s tim da ovaj broj nije konačan, jer su aktuelni još neki od konkursa za ljetni semestar, prenosi unsa.ba.

Advertisements

Mobilnost za 153 studenta Univerziteta u Sarajevu kroz program Erasmus+ podrazumijeva pokrivene troškove života i puta u toku jednog semestra, u ukupnom iznosu od približno 800,000 eura.

Tokom informativnog sastanka mr. Adnan Rahimić, viši stručni saradnik Službe za međunarodnu saradnju UNSA, odlaznim studentima predstavio je sve potrebne akademske i administrativne informacije, njihova prava, obaveza i odgovornosti, a koje ih očekuju u toku i nakon mobilnosti.

Advertisements

Ovo je ujedno bila prilika da se stipendisti međusobno i upoznaju i razmijene dosadašnja iskustva sa prijavama i očekivanjima od ovog programa mobilnosti. Služba za međunarodnu saradnju je pripremila prezentaciju sa svim potrebnim informacijama, a nakon prezentacije održana je i aktivna sesija pitanja i odgovora za bolje definiranje njihovih aktivnosti u budućnosti.

Učešćem u različitim programima mobilnosti Univerzitet u Sarajevu je omogućio da nekoliko hiljada studenata, nastavnika i saradnika učestvuju u akademskoj i administrativnoj mobilnosti sa partnerskim univerzitetima širom Evrope. Samo kroz Erasmus+ program (od 2014. godine) Univerzitet u Sarajevu je poslao 1.189 svojih studenata, nastavnika i saradnika, dok smo primili 563 strana studenta, nastavnika i saradnika na naš univerzitet.

(STUDOMAT.ba)