Unija studenata FBiH: Kako će se BH studenti organizovati?

Sastanku su se odazvali predstavnici studentskih parlamenata univerziteta iz FBiH.


Foto: FMOZ / Sastanak o studentskom organiziranju u FBiH
Foto: FMOZ / Sastanak o studentskom organiziranju u FBiH

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti u Mostaru je održan sastanak o studentskom organiziranju u Federaciji BiH, na koji su pozvana sva studentska udruženja pri javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH, te na znanje prorektorima za studentska pitanja na ovim ustanovama, priopćeno je iz ovog federalnog ministarstva.

Sastanku su se odazvali predstavnici studentskih parlamenata univerziteta u Sarajevu i Tuzli, Unije studenata Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru, te Unije studenata u osnivanju, o čijem je zahtjevu za odobrenje korištenja naziva ”Federacija” u imenu Unije, također, bilo govora na ovom sastanku. Predstavnici Ministarstva su ponovili spremnost da podrže ovu inicijativu i pomognu nastojanja da se krovna studentska organizacija u FBiH registrira u skladu sa zakonom, te su u vezi s tim usuglašeni daljni koraci i aktivnosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Ministarstvo je sa svoje strane i do sada učinilo sve, a i u buduće će, kako bi se jedna takva krovna studentska organizacija osnovala na zakonit način. No, i studentska udruženja u ovom slučaju moraju preuzeti svoj dio odgovornosti, a posebno kako bi bila osigurana potpuna uključivost svih studentskih udruženja u Federaciji BiH u procesu osnivanja krovne studentske organizacije, priopćeno je.

Također je istaknuto da su predstavnici Unije studenata u osnivanju prihvatili obavezu da na adresu Ministarstva i svih šest studentskih organizacija pri javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH dostave tekst Statuta, te nastave saradnju s Ministarstvom do registracije Unije, a u skladu sa očitovanjem Federalnog ministarstva pravde.

Također, iskazan je zajednički interes da se nastavi sa aktivnostima na izradi dokumenta ”Zajednički model studentskog organiziranja u FBiH” s ciljem uređivanja oblasti studentskog organiziranja na transparentan i sveobuhvatan način, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.