Umjesto odlaska vani 23-godišnja Armina Dugalić pokreće biznis u Tuzli

Armina je apsolventica na Fakultetu zdravstvenih nauka na Evropskom univerzitetu u Tuzli.


armina

Godinama unazad iz Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, sve više mladih odlazi u zemlje Zapadne Evrope, posebno mladog kvalifikovanog medicinskog osoblja. Međutim, problem odlaska nije samo problem Bosne i Hercegovine nego i zemalja regije.

Ipak, u moru onih koji ‘trbuhom za kruhom’ idu vani postoje i oni žele i vjeruju da je moguće ostati u BiH i biznis pokrenuti u svom gradu. Jedna od njih je i 23-godišnja Armina Dugalić, apsolvent na Fakultetu zdravstvenih nauka na Evropskom univerzitetu u Tuzli koja ovih dana završava procest registracije vlastitog obrta.

 – Svoje iskustvo i znanje odlučila sam usmjeriti na one kojima je to najpotrebnije. Iako sam veoma mlada, već imam dosta iskustva u svojoj struci jer od srednjoškolskih dana posvećena sam sticanju praktičnih znanja i vještina, kazala je 23-godišnja Armina Dugalić za Tuzlanski.ba.

Tokom trajanja studija Armina je iskorištavala sve prilike koje su se nudile, istovremeno je radila i studirala, pa odluka za registracijom i pokretanjem vlasitog obrta ne iznanđuje.

Čvrsto vjeruje da se budućnost može graditi u Bosni i Hercegovini i da je greška razmišljanje o odlasku vani i prije okončanja formalnog obrazovanja.

 – Mladim želim svojim primjerom dokazati da odlazak iz naše države nije jedina opcija. Svako ko želi raditi, ima priliku da uspije, samo je potrebno pronaći motiv. Što se tiče moje ideje i mog motiva, pronašla sam ga vrlo lako – posmatrajući svakodnevnicu, priča nam Armina.

Nažalost, sve veći broj odlaska mladih ljudi, prati i smanjena stopa nataliteta, a naročito zabrinjava činjenica da se nastavlja trend većeg broja umrlih nego novorođenih. To našu državu pretvara u državu staraca, o kojima se sutra neće imati ko brinuti jer je većina njihovih najbližih nažalost napustila domovinu. Dakle usluga brige o starim, iznemoglim i bespomoćnim građanima, što će biti neophodnost naše sutrašnjice.

 – Iako sam u zdravstvu, oduvijek sam željela imati svoj biznis. Ova ideja je najljepša kombinacija poduzetništva i zdravstva, i veselim se narednom periodu kada ću je i ostvariti. Ako biste me pitali šta je ključ svega, rekla bih da je to empatija, vrlina bez koje je nemoguće obavljati ovaj posao. Jedan od najljepših osjećaja je spoznaja da ono što radite i čime se bavite poboljšava čovjekov zdravstveni i socijalni status, za kraj kaže mlada, energična i vrijedna Armina.

“Kućna njega” ima zadatak da se brine o starim i iznemoglim, osobama s invaliditetom te osobama s posebnim potrebama. Usluge se baziraju na očuvanju i unapređenju zdravlja, te poboljšanju zdravstvenog i socijalnog statusa naših korisnika. Početak rada planiran je u januaru 2021. godine.