Ujedinjeni bh. studenti kao nosioci društvenih promjena

Konferencija Vizije i ideje studenata fakulteta političkih nauka iz Bosne i Hercegovine, održanoj na Jahorini od 23. do 27. aprila, na kojoj su učestvovali studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru - odsjek Politologija.


Foto: FTV
Foto: FTV

Na konferenciji “Vizije i ideje studenata fakulteta političkih nauka iz Bosne i Hercegovine”, održanoj na Jahorini od 23. do 27. aprila, na kojoj su učestvovali studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru – odsjek Politologija, jednoglasno je doneseno deset zaključaka o promjenama i rješenjima trenutne političke i društvene situacije u Bosni i Hercegovini.

– Mi, studenti, kao nosioci društvenih promjena, smatramo da uspostavljanje i kontinuitet saradnje studenata u Bosni i Hercegovini, dovodi do boljeg razumijevanja i odbacivanja ustaljenih matrica mišljenja kao izvora prepreka zajedničkom gledištu na budućnost obrazovanja u Bosni i Hercegovini, 10. je članak usvojene rezolucije.

Kako prenosi Federalna televizija, na konferenciji je potpisan i memorandum o saradnji između Asocijacije studenata FPN-a iz Sarajeva – SPONA, Studentske organizacije iz Banje Luke i Hrvatskog studentskog politološkog foruma iz Mostara. Memorandum su potpisali predsjednici organizacija Samir Arnautović, Josip Zelenika i Vanja Milošević.

– Cilj Konferencije je bio da se okupe studenti, započne saradnja, donesu zaključci u vidu deklaracije koja je usvojena. Ovaj događaj na neki način predstavlja historijski trenutak koji je okupio po deset studenata iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke, da na jednom mjestu diskutuju o saradnji i budućnosti Bosne i Hercegovine, te je dao mogućnost iznošenja prijedloga za poboljšanje situacije u Bosni i Hercegovini u interesu svih, a ne samo uskih krugova društva, kaže koordinator projekta, Damjan Jugović.

Mladi ljudi su na ovoj konferenciji itekako istakli želju za promjenama, uz uvažavanje specifičnosti sistema.

– Ovom konferencijom nismo željeli dovesti upitnost države Bosne i Hercegovine, te se pokazalo da je moguće živjeti u njoj, ali poštujući svačije interese. Rješenja postoje, samo ako postoji i iskrena želja da se pronađu, kaže koordinator projekta, Damjan Jugović.

(Almedina Selimović, federalna.ba)