Učite od najboljih!

Sveučilište Alma Mater Europaea, kojeg je osnovala Europska akademija znanosti i umjetnosti, svojim sudentima nudi znanstveno djelo utemeljeno na znanju 33 Nobelova pobjednika te vrhunskih profesora i predavača s međunarodnom reputacijom. Upravo zbog takve akademske ponude ovo je sveučilište sve popularnije među studentima u Hrvatskoj i susjedstvu. Zahvaljujući internetu studentska populacija na Alma Mater iz godine u godinu je sve 'internacionalnija'. Doznajte tko su profesori zbog kojih ambiciozni studenti biraju Alma Mater Europaea.


alma mater

– Naš cilj je obrazovati studente i osigurati stjecanje ključnih kompetencija i kvalifikacija koje su nacionalno i međunarodno priznate i prihvaćene. Kontinuirano nastojimo poboljšati svoje akademske programe orijentirane na uspjeh u karijeri u skladu s globalnim tržištem i međunarodnim obrazovnim organizacijama, te ulažemo u kontinuirani proces samovrednovanja i samousavršavanja putem unutarnje i vanjske provjere kvalitete. Svojim studentima pružamo bogato i raznoliko akademsko okruženje koje osigurava mogućnosti za intelektualni razvoj i stjecanje stručnih znanja i vještina. Naše metode poučavanja su u skladu s međunarodnim standardima. Usmjereni smo razvoj karijera današnjice i nudimo fleksibilan, prilagođen i učinkovit pristup, otkriva nam prof.dr. Ludvik Toplak, predsjednik Alma Mater Europaea.

Ističe kako u europskom centru Alma Mater Europaea u Mariboru kontinuirano rade na međunarodnom povezivanju s obrazovnim i istraživačkim institucijama te eminentnim pojedincima.

Tome u prilog navodi i najnovije akademsko pojačanje s Harvarda, profesora Klemena Jakliča, koji će od nove školske godine predavati studentima Europskih poslovnih studija na Alma Mater Europaea. Dr. Jaklič je nakon diplome na ljubljanskom sveučilištu magistrirao i doktorirao pravo na Harvard Law School, a nakon toga stekao je još jedan doktorat i na Oxfordu. Od 2008. godine na Harvardu predaje pravo na više katedri. Stručnjak je za ljudska prava, europske integracije, pravo EU-a, ustavno pravo, međunardno pravo, teoriju i praksu etike i demokracije. Koliko je profesor Jaklič cijenjen kao stručnjak i predavač svjedoče i brojne nagrade koje je za nastavničku izvrsnost dobio na Harvardu. Do 2012. godine obnašao je četverogodišnji mandat u Venecijanskoj komisiji, savjetodavnom tijelu Vijeća Europe, čije puno ime glasi ‘Europska komisija za demokraciju kroz pravo’. Profesor Jaklič jedan od kandidata za slovenskog kandidata za suca u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Profesor Jaklič odlično će se uklopiti u profesorsku reprezentaciju Alma Mater Europaea, koju čine još mnoga istaknuta imena, čije biografije možete pročitati na službenim internetskim stranicama Sveučilišta.

Studenti su svojim glasovima na redovitim godišnjim anketama potvrdili da su sjajne profesorske biografije itekako utemeljene, a rezultati su iznjedrili nekoliko imena.

Na čelu studijskog programa Europski poslovni studiji je prof.dr. Jurij Toplak, jedan od vodećih europskih stručnjaka za izborno pravo. Redovito savjetuje Vijeće Europe, OESS, Europsku uniju, UNDP i vlade raznih zemalja o različitim izbornim pitanjima. Obnaša dužnost glavnog tajnika Europskog udruženja izbornog prava (Eurela) i potpredsjednik istraživačkog odbora Međunarodne udruge za političku znanost (IPSA) za političke financije i korupciju. Radio je na predmetima zlouporabe izbornog prava pred najvišim nacionalnim sudovima i Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Kao dobitnik stipendije u sklopu programa Fulbright studirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji Los Angeles (UCLA), a istraživačkim radom se bavio na Sveučilištu Georgetown, Sveučilištu Oxford, CEU-u, i drugima. Dvanaest godina je bio član Državnog izbornog povjerenstva Slovenije. Profesor Toplak također radi kao izvanredni profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mariboru.

Njegova prezimenjakinja, povjesničarka i politologinja, dr. Cirila Toplak doktorirala je povijest i međunarodne odnose na Sveučilištu Sorbonne u Parizu u Francuskoj, nakon magisterija iz humanističkih studija na Sveučilištu u New Yorku (Buffalo, SAD). Od 2001. godine bavi se istraživačkim i predavačkim radom na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani te predaje na niz studijskih programa na Sveučilištu Alma Mater Europaea. U fokusu njezina rada je politička povijest 20. stoljeća. Tri godine je bila gostujuća predavačica na Sveučilištu Hawaii Pacific u Honoluluu.Obnašala je i druge istaknute funkcije: bila je savjetnica za europska pitanja u Uredu predsjednika Republike Slovenije te visoko pozicionirana u slovenskim i međunarodnim politološkim udruženjima.

Zagrebačkog profesora projektnog menadžementa Mladena Radujkovića teško je predstaviti u kratkim crtama budući da je riječ o priznatom stručnjaku kojeg krase mnoge prestižne titule i sudjelovanja u brojnim uspješnim domaćim i međunarodnim projektima. U tri mandata 2007-2012 bio  je dopredsjednik, a od 2013-2014 predsjednik najprestižnije  organizacije Međunarodnog udruženja projektnog menadžmenta (IPMA), čijim Vijećem trenutno predsjedava (Council of Delegates), a istovremeno je i savjetnik na raznim izazovnim lokalnim ili regionalnim projektima. Cijenjen je profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (čiji je bio dekan 2006-2010.) i mariborskoj Almi Mater Europaea, gdje pod okriljem Europske akademije znanosti i umjetnosti predaje na novom doktorskom studiju iz Projektnog menadžmenta te već etabliranim Europskim poslovnim studijima.

Dr. Laurence Hewick, tijekom 40 godina radnog iskustva dijelio je svoju globalnu karijeru između akademske zajednice i gospodarstva. Titulu doktora znanosti stekao je na Državnom sveučilištu u Floridi u SAD-u, titulu magistra znanosti na Sveučilištu Guelph u Kanadi, a diplomu iz poslovne administracije na Sveučilištu Wilfrid Laurier u Kanadi. Profesor Hewick podučavao je na diplomskim studijima u Boliviji, Kanadi, Hrvatskoj, Moldaviji, Rumunjskoj i Sloveniji, a radio je na višim rukovodećim pozicijama u istraživanju tržišta i poduzetništva u Kanadi i Europi. Član je nekoliko savjetodavnih odbora za nove tvrtke i agencije gospodarskog razvoja. Zbog svog inovativnog pristupa i kreativnosti u  poduzetništvu dobio je i prestižne nagrade i priznanja.

Studenti koji su Europske poslovne studije odabrali jer svoje karijere žele izgraditi u diplomaciji i/ili institucijama Europske unije osim bogatog znanja od profesora i bivšeg visokopozicioniranog diplomata Borisa Cizelja mogu očekivati i mnogo korisnih informacija te savjeta na temu lobiranja i građenja mreže kontakata. Dr. Boris Cizelj diplomirao je na Univerzitetu u Ljubljani, magistrirao na Institutu društvenih nauka u Haagu, a doktorirao na Univerzitetu u Beogradu. Karijeru počeo na ljubljanskom sveučilištu, a nastavio kao voditelj istraživačkog centra za zemlje u razvoju u Ljubljani. Bio je veleposlanik SFRJ u Australiji i slovenski u EU i NATO-u. U Bruxellesu je od 1999. do rujna 2014. bio na čelu slovenskog lobističkog ureda za udruženje Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje, SGRZ – gdje je sada član uprave. Predaje lobiranje i pregovaračke tehnike na DOBA fakultetu u Mariboru, gdje je bio i prvi dekan. Koordinirao je više europskih projekata, formirao nekoliko europskih mreža (NIROC, EREF. RIBN) i sada vodi globalnu mrežu Knowledge Economy Network, KEN sa sjedištem u Bruxellesu.

Magisterij s prestižnog Sveučilišta u Cambridgeu i dugogodišnje iskustvo s programima i projektima financiranima iz EU fondova ima mr. Ivana Novoselec, koja je karijeru započela u Ministarstvu europskih integracija, gdje je do 2004. godine radila kao savjetnica na nekoliko projekata financiranih iz EU fondova. Sa skupinom drugih stručnjaka 2005. godine osnovala je Razbor – konzultantska tvrtka koja pruža usluge savjetovanja o korištenju europskih fondova, regionalnom i lokalnom razvoju.

Budući da je radila na nizu programa i projekata usmjerenih jačanju kapaciteta državne uprave za upravljanje EU fondovima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Ivana Novoselec studentima Europskih poslovnih studija i Projektnog menadžmenta prenijeti će znanja i iskustva koja je dobila iz prve ruke.   Iako se bavi različitim sektorima, osobito se profilirala u područjima prekogranične suradnje i visokog obrazovanja i istraživanja.

(STUDOMAT.ba)