Učesnici ljetnje škole EdIT izazvali oduševljenje inovativnim rješenjima

Završena je ljetna škola EdIT 2014, koja se odvijala na dvjema lokacijama, u Sarajevu i u Banjoj Luci. Na završnom predstavljanju projekata u petak 18. jula učesnici su prisutnima pokazali da kreativnost i inovativnost mladih sežu u beskonačnost. Za samo 14 dana razvili su rješenja koja oduševljavaju. Nekolicina studenata ima i priliku za prvo zaposlenje.


EdiT ljetna skola

Završena je ljetna škola EdIT 2014, koja se odvijala na dvjema lokacijama, u Sarajevu i u Banjoj Luci. Na završnom predstavljanju projekata u petak 18. jula učesnici su prisutnima pokazali da kreativnost i inovativnost mladih sežu u beskonačnost. Za samo 14 dana razvili su rješenja koja oduševljavaju. Nekolicina studenata ima i priliku za prvo zaposlenje.

Ljetnja škola EdIT je ozbiljna simulacija realnog projekta, a za sve učesnike i prvo i jedinstveno iskustvo s radom na velikom projektu, gdje rezultat zavisi od 15 učesnika. Polaznici su postavljeni pred konkretan zadatak, u okviru koga stiču saznanja o radu i rješavanju izazova u grupi, a projekt moraju izvesti u ograničenom vremenu i na kraju svoje rješenje predstaviti širem krugu slušalaca te odgovarati na njihova pitanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti su radili na stvarnim projektima unutar kompanije, vidjeli značaj timskog rada, te uspjeli vidjeti kako zaista u stvarnosti funkcionira IT kompanija. Znanje i praksa koje su stekli su neprocijenjivi.

U Sarajevu su studenti radili na temu “Primjena NFC tehnologije u mobilnim aplikacijama”. U toku ljetne škole polaznici su bili u prilici da rade na trima odvojenim aplikacijama: desktopu, aplikaciji za tablet i aplikaciji za smartphone, a u svrhu prikaza procesa prikupljanja i iskorištavanja Loyalty poena. Tako su zaokružili cjelinu u jednom konkretnom i realnom primjeru i stekli znanje iz NFC i mobilnih tehnologija koje će moći i kasnije iskoristiti. Svi polaznici su na današnjoj prezentaciji uspjeli da završe zadatak i prezentiraju ga uspješno menadžmentu i zaposlenicima firme, kao i gostima sa fakulteta.

– Student sam treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i prijavila sam se na EdIT u nadi da ću nadograditi znanje stečeno na fakultetu. Dobili smo mnogo više od toga. Pored svega što smo naučili bilo nam je zanimljivo i zabavno zahvaljujući našoj kolegijalnosti te atmosferi koju su stvorili Dejan i Kemal. Predavanja su također u većini slučajeva bila zanimljiva i korisna jer su predavači pričali o svojim iskustvima na poslu. Obično nerealno izgleda kada neko kaže da je sve super, ali zaista, bez imalo pretjerivanja, mi smo kolektivno oduševljeni, navela je Lejla Smailović, polaznica EdIT 14 iz Sarajeva.

U Banjoj Luci je rađeno na temu “Razvoj interaktivne kviz aplikacije za android uređaje“. Koristili su web tehnologije na klijentu ( HTML 5, CSS 3, Java script), a, koristeći PhoneGap, to su spakovali za android uređaje. Na serverskoj strani su koristil Java EE i My SQL bazu podataka. Napravili su rad sa korisničkim nalozima (registracija/prijava/odjava), mogućnost igranja u single player i multi player modovima te mogućnost pregleda statistike za odigrane partije, kao i određena podešavanja aplikacije (promjena lozinke/teme i sl.).

– Smatram ove dvije sedmice intenzivnog rada veoma korisnim jer sam stekao znanja iz novih tehnologija za razvoj mobilnih aplikacija te sam tokom rada I upoznao puno novih i kvalitetnih ljudi. Također bih zahvalio mentorima: Nikoli Medareviću, Igoru Dujloviću, Nikoli Ratkoviću, Borisu Janjaninu. Ako bih ponovo imao priliku, prijavio bih se na Ljetnju školu i preporučio bih EdIT svakom ko ima želju da nešto novo nauči i upozna nove ljude sa kreativnim idejama, ističe Aleksandar Milić, polaznik EdIT 14 iz Banjaluke.

Završenim projektima su pored studenata veoma zadovoljni i mentori i predavači.

– Kao i prethodnih godina, i ovog puta imamo grupu izvrsnih studenata koji su zadatak završili u zadatom roku i, što je najbitnije, uživali radeći. Nadamo se da im je ovo iskustvo barem malo dalo uvid u ono što ih čeka na radnim mjestima. Također nam je drago što je većina polaznika za ljetnu školu saznala od kolega sa fakulteta i prijatelja, što nam govori da EdIT ljetna škola ima prepoznat kvalitet, na kraju škole je izjavila mentorka Bojana Hidić.

O ljetnoj školi EdIT

Počeci školovanja budućih programera u školi EdIT sežu u 1996. godinu kada se samo deset učesnika uhvatilo u koštac sa prvim pravim izazovima u okviru ove ljetne škole. Taj projekt je do danas postao već tradicionalan i ponosi se osamnaestogodišnjom tradicijom te kvalitetnim programom. Svake godine privlači sve veći broj učesnika ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Srbiji, Crni Gori i Sloveniji. Sve veći broj studenata sa raznih fakulteta je dokaz da EdIT prati razvoj struke i nudi aktuelne programe za razvoj novih znanja koja IT industrija treba za održavanje konkurentnosti. Ljetna škola EdIT je 2007. godine dobila 2. nagradu za najbolji kadrovski projekt.

(STUDOMAT.ba)