Povećava se broj studenata na fakultetima u Tuzli i upisnina na Medicinskom fakultetu

Zbog povećanog broja kandidata, Vlada TK prihvatila je odluku Senata Univerziteta u Tuzli o povećanju broja upisanih studenata na fakultete.


untz cover1

Zbog povećanog broja kandidata, Vlada TK prihvatila je odluku Senata Univerziteta u Tuzli o povećanju broja upisanih studenata na fakultete.

S tim u vezi, na Medicinskom fakultetu u Tuzli upisnina za studente koji budu naknadno primljeni iznosit će 1.500 KM po semestru, odnosno, 3.000 KM godišnje, dok će svi drugi studenti tog fakulteta platiti školarinu u iznosu od 1.800 KM.

Resorni ministar Mirsad Kunić ustvrdio je kako nije riječ o nezakonitoj odluci i da su se prije donošenja ovakve odluke konsultovani pravnici, prenosi portal Klix.ba.

– Povećanje školarine na Medicinskom fakultetu iznuđeno je povećanjem troškova. Odobren je upis dodatnih 218 studenata, a za njih je neophodno organizovati nastavu i platiti predavače, pojasnio je Mirsad Kunić, ministar obrazovanja u Vladi TK.

Upis većeg broja studenata od planiranog na fakultete Univerziteta u Tuzli plod je zahtjeva boračkih udruženja. Kada je udovoljeno njihovim zahtjevima, odlučeno je da se omogući upis i svim drugim kandidatima koji su položili prijemni ispit, a sve kako bi se izbjegla bilo kakva diskriminacija.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Tuzli – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(Klix.ba)