U ratu izbjegla iz Prijedora: Bosanka studentica godine u Finskoj

Hermina Jakupović iz Prijedora je dobila nagradu “Student godine 2017” na Univerzitetu Istočne Finske, u konkurenciji od oko 35.000 studenata.


hermina jakupovic Cover

Kako je kazala, ona studira biomedicinu na Zdravstvenom fakultetu univerziteta UEF koji je profiliran upravo za tu oblast.

– Kako su obrazložili, izabrana sam jer sam imala odličan uspjeh kod polaganja kurseva. I to sve u roku. Istovremeno sam i član Univerzitetskog Kolegija i Upravnog odbora Zdravstvenog fakulteta. Također, radila sam kao svakodnevni istraživač oko moždanog raka (neurogliome) i njegovog liječenja i uz to izdala tri naučna rada u internacionalnim naučnim novinama, kazala je Hermina.

Istaknula je da joj ovo priznanje puno znači, te da će doprinijeti njenom profesionalnom razvoju.

Prema njenim riječima, na ovom univerzitetu studiraju ona i njena mlađa sestra Sabina, koja također studira na Medicinskom fakultetu.

– Naših Bosanaca i Hercegovaca nema baš puno u Finskoj u višim školama. Možda ih ukupno ima oko 20, ali većina njih studira u takozvanim zanatskim univerzitetima, a ne na naučnim, dodala je ona.

Hermina je porijeklom iz Kozarca kod Prijedora.

– Tamo sam se rodila u martu 1991. godine. Prošli smo kroz rat u Prijedoru, preko Travnika, pa sve do Zagreba i Karlovca. U Finsku smo stigli u novembru 1993. godine, kazala je Hermina.

hermina jakupovic

(Faktor.ba)