U okviru Majskih muzičkih svečanosti održan koncert studenata Muzičke akademije UNSA

Program ovogodišnjeg izdanja Majskih muzičkih svečanosti uključio je koncert studenata različitih odsjeka Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.


Foto: UNSA

Program ovogodišnjeg izdanja Majskih muzičkih svečanosti uključio je koncert studenata različitih odsjeka Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA), koji su se predstavili u srijedu, 31. maja 2023. godine, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Advertisements

Koncert je otvoren nastupom Laure Kozlinger (sopran) koja je uz klavirsku pratnju umjetničkog saradnika dr. Milana Lucića izvela “Dich, teure Halle, gruess ich wieder”, ariju Elisabeth iz opere “Tannhauser”, nakon čega je Emi Trnka (klavir) interpretirala “Rondo capriccioso” op. 14 Felixa Mendelssohna.

Stav “Rondo” iz Koncerta za hornu i orkestar br. 3 u Es-duru, KV. 447 svirali su Edvin Čano (horna) i umjetnička saradnica mr. Lejla Klepo Hadžić (klavir) nakon čega je Najda Nukić (flauta) uz klavirsku pratnju Lejle Klepo Hadžić interpretirala Fantaziju za flautu i klavir Georgesa Hüea.

Izvedbom drugog stava “Pantoum (Assez vif)” iz Klavirskog trija u a-molu, M. 67 Mauricea Ravela predstavio se trio Larisa Lejla Droce (violina), Selma Sulejmanagić (viola) i Iva Lazić (klavir).

Advertisements

Program je uključio i solo pjesme “Čežnja”, “Jesen” i “Rob” iz opusa Josipa Hatzea koje je interpretirao Siniša Markanović (bariton) uz klavirsku pratnju umjetničkog saradnika dr. Milana Lucića.

Esma Babić (klavir) svirala je Fantaziju u d-molu, KV. 397 Wolfganga Amadeusa Mozarta, nakon čega se predstavio Faris Lačević (trombon) koji je s umjetničkom saradnicom mr. Lejlom Klepo Hadžić interpretirao stavove “Marcia funebre (Andante)” i “Allegro” iz Concertina za trombon i klavir u Es-duru, op. 4 Ferdinanda Davida.

Kompoziju “ Stop Speaking for solo snare drum & digital playback”, koju je komponovao Andy Akiho, izvela je Emili Mišić (udaraljke).

Koncert je zaokružen nastupom Orkestra harmonika Muzičke akademije, koji je pod dirigentskom palicom Fuada Šetića, asistenta na Odsjeku za dirigovanje MAS, izveo “Danzon” br. 2 Artura Márqueza u aranžmanu Belme Šarančić i Azmira Halilovića.