Tuzlak Saša zaradio prvu dnevnicu u životu: Od uzbuđenja nije spavao čak od petka

Saša ima 31 godinu, a danas je on zaradio svoju prvu dnevnicu i prvi put u životu je radio, a to ga je učinilo veoma sretnim.


Foto: RTVslon.ba
Foto: RTVslon.ba

Saša Sunjka ima 31 godinu. Danas je on zaradio svoju prvu dnevnicu i prvi put u životu je radio, a kako ističe imao je i bakšiša. Saša ima priliku da radi dva sata i kako ističu njegovi prijatelji od uzbuđenja nije spavao čak od petka. Njegova dva sata su njemu sve, ali i drugima.

Advertisements

 – Meni se čini, meni je super, zadovoljstvo mi je ovdje biti. Građanke i građani su dali sve od sebe, a ja ću isto dati sve od sebe da bude ok, rekao je Saša Sunjka.

 – On kaže da je bio sretan, a ja kažem da sam srećniji, dodao je Almir Ikanović, vlasnika objekta „Pizza Cut“.

Angažman osoba sa invaliditetom u društvu je na nezavidnom nivou, a veliki problem predstavlja i to što su osobe sa invaliditetom podložne diskriminaciji.

Međutim, po uzoru na razvijene zemlje u kojima osobe sa invaliditetom rade i privređuju u uslužnim djelatnostima, nekoliko tuzlanskih kafića će tokom ljeta angažovati mlade osobe sa down sindromom i pružiti im priliku za prvo radno iskustvo, piše RTVslon.ba.

– Ja se nadam da ćemo ovim primjerom pokazati da smo dobri ljudi i da podržavamo djecu i omladinu sa invaliditetom i da ćemo pružiti priliku našoj djeci da se socijalizuju i da budu ravnopravni akterti našeg društva i da osnujemo kafić gdje bi radile osobe sa invaliditetom, rekla je Alma Dropić, predsjednica Udruženja za osobe sa invaliditetom „Duga“ Tuzla.

Advertisements
Prva zarađena dnevnica u Sašinom životu
Prva zarađena dnevnica u Sašinom životu

Kako bi se osobe sa invaliditetom što bolje uključile u društvene tokove i zajednicu planirana je i realizacija projekta „Taksi sa srcem“, a organizator se nadaju da će pronaći saradnike uz pomoć kojih će omogućiti besplatan prevoz osobama sa teškim invaliditetom na području Tuzle.

 – Djeca i osobe sa invaliditetom imaju priliku da bez podrške roditelja i staratelja realizuju .svakodnevne aktivnosti koje osobe normalne popuplacije obavljaju bez poteškoća, dodao je Damir Muratović, magistar pedagogije i psihologije.

Poseban problem predstavlja to što su osoba sa invaliditetom ponekad spriječene da odu na željenu lokaciju, te često odustaju od društvenih događaja ukoliko ne posjeduju sopstveno vozilo.

Prva zarađena dnevnica u Sašinom životu
Prva zarađena dnevnica u Sašinom životu

 – Znamo da mnoge porodice nemaju sopstveno vozilo i ovo je idealno rješenje za ostavrenje njihve društvene uloge. Može pozvati taksi koji će biti prilagođen i koji je može prevesti od njenog doma do njene škole, zaključila je Lejla Kišić, direktorica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju „Soci“

Inkluzija djece sa Down sindromom i projekat „Taksi sa srcem“ svakako će uključiti osobe sa invaldititetom u društvene tokove, olakšati njihove živote, socijalizovati ih, ali ono što je najvažnije izmamiti osmjehe kao onaj danas, koji je na svom licu imao Saša Sunjka nakon prvog radnog dana u životu.