Trud se isplatio: Kako je student zaradio bogatstvo od studentskih bilješki?

Da li vi imate prijatelja koji bi svoje bilješke mogao unovčiti?


Judžin Čio se osmjehuje i kaže, napola u šali:

Advertisements

 – Mogu da strpam čitav nastavni plan u svoje moždane mape.

 – Takođe ronim i volim da idem na besplatnu kafu u Svjetski trgovinski centar, dodaje on.

Tako Čio, student poslovne škole na Singapurskom univerzitetu za menadžment, opisuje svoj život tokom jednočasovnog razgovora preko Zuma između Londona i njegove sobe u roditeljskoj kući u Singapuru.

Ekipa portala BBC razgovarala je sa njim o učenju, poslovanju i, iznad svega, snalažljivosti i životnom iskustvu, krećući se od toplih voda Jugoistočne Azije do urbane džungle Meksiko Sitija.

Ali najprije, o razlogu zbog kog se Čio skromno proslavio.

Nedavno, nakon što je sa najvišom ocjenom položio dvostruki ispit kako bi postao trgovac nekretninama u Singapuru, Čio je dao svoje bilješke – koje zove „moždanim mapama” – na prodaju preko interneta.

Foto: BBC

Čio nije jedini koji je pokušao da unovči svoj uspjeh, ali njegov materijal za učenje neočekivano se istakao na tržištu.

Vrlo brzo prodao je oko 1.500 moždanih mapa, u jednom trenutku zarađujući 1.000 dolara sedmično – i nakon toga pretvorio svoje bilješke za učenje u biznis.

Advertisements

Da biste postali trgovac nekretninama u Singapuru, morate prvo da pohađate 60-časovni kurs i položite ispit iz dva dijela zvan RES.

 – To nije baš najlakši proces. Kao što znate, Singapur insistira na propisima, kaže za BBC Čio.

– Shvatio sam da je velika potražnja za brzim i kratkim metodom učenja.

Za određenu naknadu, korisnici mogu da preuzmu 16 „moždanih mapa” koje je Čio uspješno koristio da bi se pripremio za ispite. Moždane mape su grafički prikazi koncepata i ideja, koji olakšavaju mozgu da vizualizuje kako su oni povezani jedni sa drugim.

Čiove moždane mape sadrže pravne koncepte, marketinške koncepte, matematičke formule, tabele i razne elemente nastavnog plana.

 – Mape vam pomažu da lakše povežete sve što treba naučite. One vam daju mikro uvid u bilo koju temu, ali, ako želite, možete i da zađete dublje u konkretne oblasti, objašnjava Čio.

 – I ako imate pitanja o nekoj konkretnoj oblasti, možete da slijedite informaciju nazad do moždane mape, umjesto da morate da prolazite kroz udžbenik i čitate čitavo poglavlje kako biste odgovorili na dato pitanje.

 – Vi zapravo prevarite svoj mozak da uči, što je samo zgodan način da se kaže da je to drugačiji način učenja.

Da li vi imate prijatelja koji bi svoje bilješke mogao unovčiti?