Student s podočnjacima koji uči cijelu noć je samo mit?

Jeste li više dnevni ili noćni tip studenta?


Koje je najbolje vrijeme za učenje? Beskrajna je rasprava među studentima je li bolje učiti danju ili noću: noćne ptice vas uvjeravaju da su mir i tišina koje tokom noći imaju za učenje, daleko bolji argumenti od dnevnih tipova koji uživaju u svjetlu i uobičajenom dnevnom bioritmu i organizaciji.

Advertisements

Litra kafe na stolu i glava nad knjigom u gluho doba noći?

Stereotipna slika studenta koji uči izgleda otprilike ovako: gomila knjiga, skripti, litra kafe, neorganizacija, učenje u zadnji čas, neprospavana noć i učenje do sitnih jutarnjih sati par sati prije samoga ispita. Da, pojedina stereotipna slika često bude sasvim realna opisanoj, no ponekad ispadne baš suprotno. Je li doista među studentima manji broj ranoranioca, a veći onih kojima noć postaje omiljeno doba za mentalnu aktivnost?

Slijedeći ove teze, ekipa portala Mojfaks postavila je izravno pitanje studentima: učite li danju ili noću? Pretpostavili su da je svakom studentu noć najdraža, a dan najmrži suputnik za učenje. Međutim, prevarili su se.

Objavljene su 2 identične ankete na društvenim mrežama, jedna u Facebook grupi “Studentski dom Stjepan Radić – Sava”, a druga u studentskoj grupi “ekipa s CVJETNOG”. Ove su grupe najpopularnije među studentima zagrebačkih univerziteta, a i šire. Na ponuđene odgovore, ukupno je kliknulo 1346 studenata, pri čemu 60% studenata uči danju, a tek 40% noću. Iznenađujuće, zar ne?

Advertisements

Da sumiramo dobre strane učenja u toku dana:

  • odmorniji ste, naspavaniji te samim tim više skoncentrisani za ispunjavanje obaveza
  • ne morate brinuti oko toga da će vam se početi spavati u 2 popodne
  • imate više vremena pa je samim time i lakša organizacija dnevnih obaveza
  • imate prirodno dnevno svjetlo koje vas automatski potiče na aktivnost i ne umara koliko noćno svjetlo
  • imate privilegiju napraviti više manjih pauza
  • uvijek imate na raspolaganju ostale kolege kojima se možete javiti u bilo kojem trenutku kada učenje”zapne”.

Na kraju, svi smo različiti i različito organiziramo obaveze prema vlastitim mogućnostima. No, ključ svega jest umjerenost. Oni koji uče noću to rade jer su shvatili da im je to najbolje, ali u tome ne treba pretjerivati i treba paziti da to ne pređe u naviku.

A vi, jeste li više dnevni ili noćni tip studenta?