Treća sreća za brucoše: Na javnim univerzitetima u RS-u još 1.500 slobodnih mjesta

Samo na jednom fakultetu još u prvom roku popunjena su sva mjesta.


Foto: UNIBL

Fakulteti dva javna Univerziteta u RS-u ove sedmice organizuju i treći upisni rok za brucoše, za koje je ostalo slobodno oko 1 500 mjesta, trećina od ukupno planiranog broja.

Advertisements

Prijemne ispite za upis na prvu godinu organizovaće većina fakulteta banjalučkog Univerziteta, na kojima se ukupno nudi 840 mjesta, od prvobitnih 2 770.

Jedini fakultet na kojem su još u prvom roku popunjena mjesta, svih 130, jeste Fakultet bezbjednosnih nauka. Sa druge strane, Poljoprivredni fakultet je na tri smjera do sada upisao tek devet studenata, od predviđenih 58.

Prirodno-matematički fakultet, koji je planirao upis 200 brucoša na osam programa, nakon dva roka je primo 87 studenata. Najviše je primljeno na program matematika i informatika – njih 27.

– Na svim studijskim programima je ostalo slobodnih mjesta. Trenutno imamo interesa za program geografija, a očekujemo da će ukupni broj upisanih na fakultetu biti na nivou prošlogodišnjeg, rekao je za Srpskainfo Radoslav Dekić, prodekan za nastavu na tom fakultetu.

PMF je ove godine uveo i nove smjerove na geografiji: geografski informacioni sistemi i diplomirani geograf – turizmologija.

Advertisements

– To se pokazalo kao uspješno, a pretpostavljam da ćemo i u budućnosti ići u modernizaciju i uvođenje novih smjerova, vjerovatno na programu biologija, kaže Dekić.

Na Pravnom fakultetu je od planiranih 160 u trećem roku ostalo 19 mjesta, od toga 10 na budžetu. Na Ekonomskom fakultetu mjesta na budžetu više nema, ali upisati se može još 10 brucoša. U dva roka primili su 200 novih studenata.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ima još 700 mjesta za brucoše na budžetu, samofinansiranju, vanrednom studiranju, te za strane državljane.

– Na svim fakultetima, izuzev likovne umjetnosti Trebinje, organizovan je treći upisni rok. Ostala su 382 budžetska mjesta. Najviše slobodnih mjesta ostalo je na Filozofskom fakultetu Pale, i to 117 budžetskih mjesta, potvrdio je prorektor za nastavu Vladimir Vladičić.

Ovaj fakultet ima 17 studijskih programa, a najviše upražnjenog mjesta – 29 ima na katedri za Srpski jezik i književnost.