fbpx

Test ličnosti: Otkrijte svoju tamnu stranu i situacije koje ista povlači za sobom

Sve što je potrebno je da uzmete papir i olovku i po redoslijedu pitanja odaberete jedan od četiri ponuđena odgovora koja se najviše uklapa u vaš stav i profil ličnosti. Na kraju, pogledajte pod kojim slovom imate najviše odgovora i pročitajte rezultate testa.


Ukoliko imate najviše odgovora pod ‘a’ :

Advertisements

Za vas se najveći životni izazovi kriju u drugim ljudima i u odnosu s njima; kroz njihove postupke, ponašanje i djelovanje. Pokreće vas velika strast, impuls koji se zasniva na čulnosti, putenosti, dodiru, hedonizmu, užitku. Bez obzira koliko djelujete snažno (psihološki ili fizički), u osnovi vi ne možete bez drugih. Težite ka ekstremima, dozvoljavate drugima da vas usreće, ali također i da vas razočaraju i povrijede. Za vas faktor iskustva nema bitan utjecaj, skloni ste ponavljanju principa istih grešaka (karma ili?) u novim ili sličnim situacijama, kao i sa novim osobama. Ponekad hodate po ‘tankoj liniji’ između radosti i tuge, sreće i nesreće, stvaralačkog i rušilačkog nagona. Kao u igrama bez granica, vama je važno kretanje i da idete dalje kroz život. Vi ste slabiji nego što se predstavljate pred svojom okolinom i nego što to drugi misle. Ponekad se ne možete zaustaviti u kritičnom trenutku. Imate naglašenu sklonost ka fiksacijama. Fiksacije su sklonost očuvanju obrazaca ponašanja, emocija i misli kojima su se osobe služile u dotadašnjem životu.

Advertisements

Ukoliko imate najviše odgovora pod ‘b’ :

Vi imate naglašenu potrebu istraživati svijet oko sebe, ali prvenstveno radi zadovoljenja vlastitih poriva. Kada ostvarite svoje ciljeve i zadovoljite svoje široke apetite, onda i drugi mogu biti zadovoljni. Užitak, radost i sreću dijelite sa drugima, ali zauzvrat očekujete neko posebno zadovoljstvo, priznanje ili ‘nagradu’. Vrlo ste uporni u svojim namjerama i skoro uvijek pronalazite način ili opravdanje da ostvarite svoje ciljeve. Ukoliko ste razočarani, tužni ili povrijeđeni, tražite način da brzo ‘kompenzirate gubitak’ i da potisnete svoju slabost. Iskustvo na vas djeluje vrlo poučno, ali ponekad zbog skrivene slabosti znate popustiti pred novim izazovom. U biti, vi ste jači nego što se predstavljate pred svojom okolinom i nego što to drugi misle. Ali, vama su potrebni drugi da bi se zaustavili u kritičnom trenutku. Imate naglašenu sklonost ka različitim sublimacijama. Sublimacije su pretvaranje impulsa kao što su seks, bijes ili bilo koji drugi koji je u tom trenutku označen kao takav, u društveno prihvatljive, produktivne radnje. Cilj ovog mehanizma odbrane je da se svladaju sirovi nagoni i agresivni impulsi. Za razliku od drugih mehanizama odbrane, potisnute i zaboravljene želje ovdje ne ostaju stalno potisnute već se izražavaju kroz društveno prihvatljive ciljeve i motive koji su korisni i za pojedinca i za društvo. Npr. snažan agresivni motiv može biti sublimiran u sportsko – natjecateljski duh i za postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Umjetnička djela, ples, humor su također primjeri sublimiranih nagonskih impulsa.

Ukoliko imate najviše odgovora pod ‘c’ :

Vi znate privući pažnju ili ostaviti utisak, već na prvi pogled ili kroz neobičan stil ponašanja i originalnost. Privlače vas nesvakidašnje situacije, veći ekstremi, ponekad želite prekoračiti pravila ili postavljene granice. Nesvjesno se upravljate po principu: kad je dobro vama – dobro je i drugima, kada je loše vama – drugima je još gore. Posjedujete ogromnu energiju, ali nije lako kontrolirati tu snagu koja oscilira. Pozitivan impuls stvara mogućnost za radost, užitak i sreću, ali vaš unutrašnji impuls za promjenom je jači od potrebe da se ustalite. Kad ste razočarani, tužni ili povrijeđeni, uraditi ćete sve što je potrebno da ‘eliminirate’ neugodu. Učite na svojim greškama i znate uveličati stvarnost ili svijet oko sebe. Prekidi, odricanje i kažnjavanje je cijena koju plaćate ili naplaćujete za različite propuste. U biti, vi ste slabiji nego što se predstavljate pred svojom okolinom i nego što to drugi misle. Vaša velika slabost je, da se ne znate zaustaviti u kritičnom trenutku. Imate sklonost k različitim opsesijama.

Ukoliko imate najviše odgovora pod ‘d’ :

Kod vas je naglašena velika maštovitost i emotivnost, ali upravo ta duboka emotivnost (preosjetljivost) predstavlja vašu najveću i istovremeno najslabiju stranu. Ukoliko svoju energiju usmjeravate ka afirmaciji i zadovoljstvu, ako vas prati harmoničan odnos sa drugima – vi predstavljate beskrajni izvor radosti. Ali, ako doživljavate razočarenje, bol i patnju okrećete se od drugih i postajete skloni (samo)kažnjavanju i autističkim predstavama. Bez obzira koliko djelujete ‘zavisni’ od drugih, vi duboko u sebi težite ka kompletnom razvoju osobnosti i zadovoljenju svojih potreba o ‘savršenstvu’. U biti, vi ste jači nego što se predstavljate pred svojom okolinom i nego što to drugi misle. Imate odličan instinkt za samoodržanjem, možete predvidjeti opasnost ili nevolju i kad se nađete u neugodnoj situaciji – to je zato što ste sami ‘tražili’ novi izazov, iskustvo ili nešto ‘nemoguće’. Vi se znate zaustaviti u kritičnom trenutku, ali, ako želite znate zaustavite i druge. Imate naglašenu sklonost ka velikim fantazijama, objavljuje Monna magazin.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!