Zanimljiv detalj o vodi koja se nalazi na površini mjeseca

Letjelice američke svemirske agencije NASA otkrile su kako voda izgleda na Mjesecu, Zemljinom prirodnom satelitu. Naime, otkriveno je da se molekule vode odbijaju po površini tokom lunarnog dana, javlja britanski Express.


VC7kIDwN a294213dab5f156e1173b0f00792711825a46ff3r1 1920 1076v2 hq

Do prije nekoliko godina naučnici su vjerovali da voda na Mjesecu postoji samo u izoliranim džepovima leda i da je u čvrstom stanju. Međutim, nedavno je američka svemirska agencija NASA uspjela na videozapisu uhvatiti ‘živu’ vodu na površini Mjeseca.

Ove male količine vode, ili tačnije vlage, razlikuju se po količini i lokaciji te zavise od doba dana. Vodene molekule su čvrstvo vezane za lunarnu površinu, sve dok temperature ne dođu do vrhunca u podne. One se onda ‘termalno desorbiraju’, odnosno odvajaju od površine usljed zagrijavanja i odbijaju uokolo, sve dok ne padnu na dovoljno hladno mjesto da se voda ponovo veže za površinu.

0d38a79f55feadc02255
Express

Ovo otkriće je veoma značajno jer može pomoći u boljem planiranju budućih misija na Mjesecu s ciljem uspostavljanja stalne baze boravka.

Ovi rezultati pomažu u razumijevanju lunarnog vodenog ciklusa i pomoći će nam da naučimo o pristupačnosti vode koja se može koristiti kod budućih ljudskih misija na Mjesec, istakla je glavna autorica studije Amanda Hendricks.

Ona je istakla da mjesečevu vodu ljudi mogu koristiti za proizvodnju goriva, za zaštitu od zračenja ili za upravljanje toplinom. Ako se stvari te namjene ne moraju poslati sa Zemlje, ovo će znatno olakšati i pojeftiniti buduće misije.

(STUDOMAT.ba)