Takmičenje mladih novinara 2021: Napišite novinske članke, pošaljite i nagrade osvojite

Fondacija INFOHOUSE, interview.ba i Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe organizuju „Takmičenje mladih novinara 2021“, te pozivaju studente komunikologije\žurnalistike u Bosni i Hercegovini da napišu i pošalju novinske članke i osvoje nagrade.


Journalist working on new article online at cafe

Kako biste sudjelovali/le u takmičenju potrebno je da napišete novinarski članak od 700 do 1000 riječi o problemu ili događaju, koji je od lokalne, nacionalne, ili regionalne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Teme čalanka mogu biti aktualni događaji, politička ili društvena pitanja.

  • Prema profesionalnoj novinarskoj praksi, članci trebaju predstaviti objektivne činjenice o problemu ili događaju na organiziran i temeljit način. Trebaju imati najmanje tri izvora (sagovornika), a izjave (ili intervju) se mogu uzimati isključivo telefonom ili uživo sa ljudima koji dovoljno poznaju problem ili događaj. Korištenje e-maila za uzimanje izjava ili izradu intervjua nije dozvoljeno.
  • Informacije iz drugih izvora mogu se upotrijebiti ako su izvori vjerodostojni i ako su podaci točno navedeni prema tim izvorima. Plagijat, kopiranje i upotreba podataka s Vikipedije nisu dozvoljeni. Prilikom pisanja nemojte koristiti linkove stranica i online navođenja.
  • Članci ne smiju sadržati subjektivne poglede i argumente, te informacije bazirane isključivo na jednoj osobi. Tekstovi o zabavi, muzici, sportu, putovanjima ili drugim sličnim temama neće biti prihvaćeni.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Najbolja priča bit će nagrađena sa 200 KM, druga pozicionirana priča sa 150 KM, a treća sa 100 KM.

Pobjednici će biti proglašeni na Zoom konferenciji, koja će biti organizirana povodom dodjele nagrada i razmjene iskustava u procesu pisanja tekstova, a kojoj će prisustvovati novinari, urednici i predstavnici Fondacije INFOHOUSE, te Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe. O tačnom datumu konferencije učesnici će biti naknadno informisani.

Rok za dostavljanje članaka je 24.4.2021. Vaše tekstove dostavite u Microsoft Word formatu na interview@interview.ba.

Više informacija pronađite na linku.