Sve manje studenata u BiH, oni koji ostaju najviše upisuju medicinu i informatiku

Kako opada broj srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine, tako je sve manje i studenata, ali i interesa za brojne fakultete. Kako saznajemo, ove godine, kao i prethodnih, mlade najviše zanimaju medicina i informatika.


promocija studenti diploma

Prvi rokovi za upise u akademsku 2019/2020. godinu uglavnom su zatvoreni na svim univerzitetima u BiH, ali tačan broj upisanih studenata će biti poznat tek nakon drugog upisnog roka, prenosi klix.ba.

Konkurs za upis studenata na Univerzitet u Sarajevu (UNSA) zatvoren je 5. jula ove godine.

Na osnovu rapoloživih resursa, normativa i standarda, interesa za studij te potreba tržišta rada, na prvom ciklusu UNSA nudi 6.500 mjesta, na drugom ciklusu 4.200 mjesta, 170 stručnih mjesta i 114 specijalističkih slobodnih mjesta.

Mi smo ove godine plan upisa kreirali u saradnji s okruženjem i tržištem rada. Naime, organizirali smo okrugli sto o temi kreiranja plana upisa gdje su aktivni participanti bili predstavnici Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, Privredne komore KS, Službe za zapošljavanje KS, resornog ministarstva te direktori srednjih škola u KS. Nažalost, tu se priča najviše svela na potrebe za onim kadrom koji ne školuje UNSA, kao što su, naprimjer, bravari ili vozači. Ove godine najviše mjesta nude, uslovno rečeno, najveći fakulteti u sastavu UNSA, kao što su Filozofski fakultet, Ekonomski, Pravni, Prirodno-matematički i Fakultet političkih nauka, kazala nam je prorektorica UNSA za nastavu i studentska pitanja Aida Hodžić.

Hodžić dodaje kako se interes za studij posljednjih godina znatno mijenjao. Kako kaže, dok je do prije pet ili deset godina najveći interes bio za fakultete iz grupacije društvenih i humanističkih nauka, sada mladi najviše upisuju fakultete medicinskih i tehničkih nauka.

To je ustvari najbolji primjer kako tržište rada reguliše upisnu politiku. UNSA je pokretač razvoja društva i sigurna sam kako treba biti neko ko će dodatno pokrenuti i razviti tržište rada. Ono što UNSA radi je da puno aktivnije uključuje tržište rada kod kreiranja studijskih programa. Svi naši programi u posljednje dvije godine kreirani su praktički u saradnji s tržištem rada, kaže Hodžić.

Međutim, kako se posljednjih godina smanjuje broj srednjoškolaca, tako se smanjuje i broj brucoša na UNSA, ali i drugim univerzitetima širom BiH. Naprimjer, u Kantonu Sarajevo 2012. godine registrovano je 4.500 maturanata, a danas ih imamo manje od 3.000.

Mi smo prošle godine upisali 600 studenata više nego godinu prije toga, a vidjet ćemo šta nas čeka ove godine, rekla nam je Hodžić.

Drugi prijavni rok na UNSA bit će od 26. augusta do 13. septembra.

(STUDOMAT.ba)