Jedan od pet američkih studenata tvrdi da pati od anksioznih poremećaja, što naučnici nazivaju epidemijom anksioznosti.

Preliminarni rezultati koje je predstavio Berkeley Institut za budućnost mladih Amerikanaca pokazuje da se broj studenata s anksioznim poremećajima udvostručio u odnosu na 2008. godinu i da se to može povezati sa dužim provođenjem vremena na digitalnim uređajima, posebice na društvenim mrežama, kao i sa financijskim stresom, prenosi Front slobode.

Ovo je velik i složen društveni problem, rekao je za IFLScience predvodnik istraživanja Richard Scheffler.

Kada se razina udvostruči sa 10 na 20% u razdoblju od osam godina, možemo govoriti o epidemiji.

Kako bi posmatrali nivo anksioznosti kod studenata, naučnici su pregledali podatke unazad devet godina iz anketa provedenih u istraživanjima National College Health Assesment i National Longitudinal Survey of Youth – obje ankete su posmatrale dobrobit studenata. Tim je također intervjuirao 20 studenata Berkeleya koji su prijavili osjećaj anksioznosti.

Otkrili su da oni studenti koji dolaze iz siromašnijih obitelji imaju trostruko veće šanse za anksiozni poremećaj. Ono što je još alarmantnije, oni koji provode 20 sati slobodnog vremena na digitalnim uređajima i društvenim mrežama imaju 53% veću šansu za anksioznost od onih koji na društvenim mrežama provode manje od 5 sati tjedno.

Dok većina studenata pati od „normalnog“ nivoa anksioznosti povezanih s prelazom u odraslu dob i pritiscima uspjeha, Scheffler ističe da je njegov tim vidio „sasvim drugi nivo“ anksioznosti koji na godišnjoj razini doseže oko 3 milijarde dolara medicinskih troškova. Dugotrajna analiza sugeriše da oni koji prijavljuju anksioznost tijekom razdoblja fakulteta zarađuju oko 11% manje od svojih vršnjaka, trostruko su skloniji zloupotrebi droga i alkohola i rezultiraju u sve većem broju posjeta hitnoj pomoći – a trend se ne zaustavlja.

Da li mislite da su studenti u BiH u boljoj ili goroj situaciji?