Susret ambasadora Republike Sjeverne Makedonije i rektora Univerziteta u Sarajevu

Istaknut je značaj međuuniverzitetske saradnje i intenziviranja veza između Univerziteta u Sarajevu i univerziteta u Republici Sjevernoj Makedoniji.


NJ. E. gospodin Ekrem Ebibi, ambasador Republike Sjeverne Makedonije, posjetio je u četvrtak 31. decembra 2020. godine Univerzitet u Sarajevu gdje se susreo sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom.

Advertisements

Sastanku su prisustvovali i prorektori prof. dr. Tarik Zaimović i prof. dr. Mirza Dautbašić, dekan Filozofskog fakulteta UNSA prof. dr. Muhamed Dželilović, doc. dr. Amir Duranović, prodekan za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo Filozofskog fakulteta UNSA, i prof. dr. Nedžad Korajlić, direktor Centra za ljudska prava UNSA.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim i mogućim vidovima daljnje saradnje Ambasade Republike Sjeverne Makedonije i Univerziteta u Sarajevu, te je iskazan interes za širu akademsku, naučnu, i kulturnu saradnju.

Advertisements

Istaknut je značaj međuuniverzitetske saradnje, te je tokom razgovora o intenziviranju veza između Univerziteta u Sarajevu i univerzitetâ u Republici Sjevernoj Makedoniji istaknuto da Univerzitet u Sarajevu njeguje saradnju sa mnogim visokoobrazovnim institucijama širom svijeta kroz različite programe, projekte, asocijacije, kao i kroz bilateralnu saradnju, a naglašena je i saradnja sa Univerzitetom „Sv. Kiril i Metodij“ u Skoplju i Univerzitetom „Sv. Kliment Ohridski“ u Bitolju.

Susret je bio prilika i za razgovore o intenziviranju postojeće saradnje, posebno kada je u pitanju unapređenje razmjene nastavnika, saradnika i studenata, ali o ostvarivanju saradnje između Filozofskog fakulteta UNSA i Filološkog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ u Skoplju.