Sumnjivi oglasi preplavili tržište rada u BiH

 Sumnjivi oglasi preplavili tržište rada u BiH

Foto: Klix

Teška socio-ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini natjerala je mnoge ljude da se trbuhom za kruhom javljaju na različite oglase za posao.

Oni koji se bave trgovinom ljudima, iskoristili su ovaj momenat da ponude veliki broj oglasa sumnjivog karaktera. Najviše su ciljane mlade djevojke kojima se u Njemačkoj, Austriji ili Sloveniji nude poslovi njegovateljica, dadilja, kuharica, konobarica. Iza ovoga kriju se prevaranti s opakim namjerama, upozoravaju iz Udruženja “Novi put“ iz Mostara.

Kako je za portal Faktor.ba izjavila glasnogovornica Udruženja „Novi put“ Edisa Demić, detaljno su istražili oglase, s obzirom na činjenicu da su naši građani imali loših iskustava ranije sa „primamljivim“ oglasima za posao.

– Zvali smo na ove oglase, uglavnom niko se ne javlja, a nakon nekoliko dana broj se promijeni ili ugasi. U Mostaru se pojavio veliki broj oglasa, gdje se traže mlađe žene, nudi se besplatan prijevoz i smještaj, a na nekim oglasima ide se toliko daleko da se nudi i posao „escort dame“, kazala je Demić.

Oduzeti dokumenti

Spomenula je da su neke djevojke odlučile progovoriti o svojim lošim iskustvima.

– Prošle godine imali smo slučaj djevojke koja je preko ovih oglasa otišla na rad u Austriju. Njoj je ponuđen posao njegovateljice, da bi na kraju morala pružati seksualne usluge. Njoj je bilo ograničeno kretanje i oduzeti svi dokumenti po ulasku u Austriju. Slučaj je prijavljen policiji, navela je Demić.

Iz Udruženja upozoravaju građane da se ne javljaju na ovakve oglase, gdje se navodi samo broj telefona, bez mnogo dodatnih informacija o firmi, te da ove oglase odmah prijave policiji.

(Faktor.ba)

Možda te i ovo zanima?

Osvoji kafe aparat!

Želiš osvojiti vrhunski Caffe Vergnano aparat za kafu, mjesečnu zalihu kafe i spremno dočekati nove ispitne i fakultetske izazove?