Sumaya Felić porijeklom iz BiH primljena na Oxford

Dobiti mjesto na Oxfordu je san mnogih, a Sumayi je pošlo za rukom.


h 6348955 1024
Foto: oslobodjenje.ba

– Mislim da cijela naša bh. komuna ne samo u Londonu, nego i u Velikoj Britaniji i cijelom svijetu može biti ponosna na nju, poručila je nastavnica Semira Jakupović.

Per aspera ad astra – Trnovit je put do zvijezda

Put do zvijezda je trnovit i nije uvijek posut ružama, ali nije nemoguć ako je želja za uspjehom dovoljno jaka.

Svakodnevno čitamo o uspješnim Bosancima i Hercegovcima širom svijeta, a danas sa vama prenosimo uspjeh jedne mlade djevojke koja se zove Sumaya Felić i živi u Velikoj Britaniji.

Sumaya je dokazala da se uz jaku volju, red i disciplinu može postići veliki uspjeh na polju obrazovanja, pa je svojim trudom osigurala mjesto na jednom od najpoznatijih univerziteta na svijetu. To je ujedno i najstariji univerzitet u anglofonskom svijetu.

Dobiti mjesto na Oxfordu je san mnogih, a Sumayi je pošlo za rukom!

Mjesec august je mjesec rezultata priprema za upis na univerzitet, a Sumaya je postigla najviše ocjene iz predmeta matematika, viša matematika i fizika na Woodhouse Collegu i time ispunila sve uslove za upis studija matematike u Oxfordu.

Inače, Univrzitet Oxford ima veliku reputaciju u svijetu i zauzima vodeće mjesto na listi najboljih svjetskih univerziteta. Budući studenti prolaze kroz rigorozne testove i intervjue, na kojima moraju pokazati veliki nivo znanja, inteligencije i spremnosti da riješe matematičke probleme.

Za one koji žele saznati više o tome kroz koji proces za upis je potrebno proći, bitno je napomenuti da je Sumaya morala proći pismeni test u oktobru pod nazivom MAT (Mathematical Admissions Test), a nakon toga i usmene intervjue u decembru prošle godine, gdje studenti traže rješenja za matematičke probleme sa profesorom i tako pokazuju svoju spremnost i inteligenciju. U januaru ove godine Sumaya je dobila ponudu na Oxford Univerzitetu uz uslov da postigne 2A* i 1A, što su najviše ocjene za ulazak na Oxford Univerzitet.

Rezultati koje je Sumaya dobila nedavno, samo su još jedna potvrda njenog dugotrajnog teškog rada, da postigne ono najbolje.

Na dan A-level rezultata Sumaya je na Instagram profilu Woodhouse Collega izjavila sljedeće:

– San je postao java, dokaz da se težak rad uvijek isplati. Veoma sam zahvalna svima koji su me podržavali na ovom putu.

Bez obzira na velike obaveze u redovnom obrazovanju u britanskom sistemu, Sumaya nikada nije zaboravila svoje bosanskohercegovačke korijene. Pored redovnog obrazovanja, nalazila je vrijeme da redovno pohađa i dopunsko obrazovanje na bosanskom i slovenskom jeziku.

Inače, njena mama Ludmila je odrasla u Sloveniji, pa je tako interes za učenje i ovog jezika privlačio Sumayu, prenosi mojabih.oslobodjenje.ba.

– Sumaya je moja bivša učenica kojoj sam predavala u Bh. dopunskoj školi u Londonu. Upoznala sam je kao skromnu djevojčicu koja je prije više od jedne decenije došla u našu školu zajedno sa svojim bratom Alemom i nanom Rubijom, koja je uvijek bila od velike pomoći. Sumaya je imala veliku želju za učenjem i to ne samo u učionici. Pokazivala je izuzetnu volju i davala svoj doprinos školskim vannastavnim aktivnostima kao što su školske priredbe, skupovi bh. dopunskih škola u Velikoj Britaniji, te komemoraciji Srebrenice, piše nastavnica.

– Raduje me uspjeh svakog našeg učenika kao da su i moja djeca, a vjerujem da mnogi od vas dijele moje mišljenje. Uspjeh naše djece je veoma bitan za uspješno promovisanje naše domovine Bosne i Hercegovine u cijelom svijetu, a mislim da Sumaya može biti uzor i motivacija mnogim mladim ljudima da nađu svoj put “do zvijezda”, izjavila je.