Sumaya Felić porijeklom iz BiH primljena na Oxford

Dobiti mjesto na Oxfordu je san mnogih, a Sumayi je pošlo za rukom.


Foto: oslobodjenje.ba

– Mislim da cijela naša bh. komuna ne samo u Londonu, nego i u Velikoj Britaniji i cijelom svijetu može biti ponosna na nju, poručila je nastavnica Semira Jakupović.

Advertisements

Per aspera ad astra – Trnovit je put do zvijezda

Put do zvijezda je trnovit i nije uvijek posut ružama, ali nije nemoguć ako je želja za uspjehom dovoljno jaka.

Svakodnevno čitamo o uspješnim Bosancima i Hercegovcima širom svijeta, a danas sa vama prenosimo uspjeh jedne mlade djevojke koja se zove Sumaya Felić i živi u Velikoj Britaniji.

Sumaya je dokazala da se uz jaku volju, red i disciplinu može postići veliki uspjeh na polju obrazovanja, pa je svojim trudom osigurala mjesto na jednom od najpoznatijih univerziteta na svijetu. To je ujedno i najstariji univerzitet u anglofonskom svijetu.

Dobiti mjesto na Oxfordu je san mnogih, a Sumayi je pošlo za rukom!

Mjesec august je mjesec rezultata priprema za upis na univerzitet, a Sumaya je postigla najviše ocjene iz predmeta matematika, viša matematika i fizika na Woodhouse Collegu i time ispunila sve uslove za upis studija matematike u Oxfordu.

Inače, Univrzitet Oxford ima veliku reputaciju u svijetu i zauzima vodeće mjesto na listi najboljih svjetskih univerziteta. Budući studenti prolaze kroz rigorozne testove i intervjue, na kojima moraju pokazati veliki nivo znanja, inteligencije i spremnosti da riješe matematičke probleme.

Za one koji žele saznati više o tome kroz koji proces za upis je potrebno proći, bitno je napomenuti da je Sumaya morala proći pismeni test u oktobru pod nazivom MAT (Mathematical Admissions Test), a nakon toga i usmene intervjue u decembru prošle godine, gdje studenti traže rješenja za matematičke probleme sa profesorom i tako pokazuju svoju spremnost i inteligenciju. U januaru ove godine Sumaya je dobila ponudu na Oxford Univerzitetu uz uslov da postigne 2A* i 1A, što su najviše ocjene za ulazak na Oxford Univerzitet.

Advertisements

Rezultati koje je Sumaya dobila nedavno, samo su još jedna potvrda njenog dugotrajnog teškog rada, da postigne ono najbolje.

Na dan A-level rezultata Sumaya je na Instagram profilu Woodhouse Collega izjavila sljedeće:

– San je postao java, dokaz da se težak rad uvijek isplati. Veoma sam zahvalna svima koji su me podržavali na ovom putu.

Bez obzira na velike obaveze u redovnom obrazovanju u britanskom sistemu, Sumaya nikada nije zaboravila svoje bosanskohercegovačke korijene. Pored redovnog obrazovanja, nalazila je vrijeme da redovno pohađa i dopunsko obrazovanje na bosanskom i slovenskom jeziku.

Inače, njena mama Ludmila je odrasla u Sloveniji, pa je tako interes za učenje i ovog jezika privlačio Sumayu, prenosi mojabih.oslobodjenje.ba.

– Sumaya je moja bivša učenica kojoj sam predavala u Bh. dopunskoj školi u Londonu. Upoznala sam je kao skromnu djevojčicu koja je prije više od jedne decenije došla u našu školu zajedno sa svojim bratom Alemom i nanom Rubijom, koja je uvijek bila od velike pomoći. Sumaya je imala veliku želju za učenjem i to ne samo u učionici. Pokazivala je izuzetnu volju i davala svoj doprinos školskim vannastavnim aktivnostima kao što su školske priredbe, skupovi bh. dopunskih škola u Velikoj Britaniji, te komemoraciji Srebrenice, piše nastavnica.

– Raduje me uspjeh svakog našeg učenika kao da su i moja djeca, a vjerujem da mnogi od vas dijele moje mišljenje. Uspjeh naše djece je veoma bitan za uspješno promovisanje naše domovine Bosne i Hercegovine u cijelom svijetu, a mislim da Sumaya može biti uzor i motivacija mnogim mladim ljudima da nađu svoj put “do zvijezda”, izjavila je.