Studij u Sloveniji – da ili ne?

Pročitajte neke zanimljivosti vezane za studij u Sloveniji, koje bi vas mogle zainteresirati da tamo započnete studij ili nastavite u slučaju da trenutno studirate na univerzitetima u Bosni i Hercegovini.


S obzirom da svakodnevno raste sve veći broj zainteresovanih budućih i trenutnih studenata za kvalitetne studije u Sloveniji pročitajte zanimljivosti i sigurne informacije koje bi vam mogle biti od pomoći.

Advertisements

Studentski smještaj je veoma bogato opremljen, uzimajući u obzir stanje postojanja mnogo studentskih domova koju su uređeni prema EU standardima. Postoji burza studentskih soba koje su jeftinije, a cijena zavisi od veličine sobe. Oni koji ipak žele da se odluče na samostalan život i rentaju stan, cijene stanova se kreću oko 300 eura bez troškova koje uključuju osnovne režije.

Što se tiče samog studiranja ispiti se prijavljuju elektronski. Ne postoje klasični indeksi kao na univerzitetima u BiH. Ocjene se upisuju i evidentiraju putem kartica (slično kao bh. lične akrte). Na njoj se nalazi upisni broj studenta i prilikom ispitnog odgovaranja, broj sa kartice se upisuje na test u slučaju pismene provjere znanja.

Postoje tri roka za polaganje ispita za svaki predmet pojedinačno. U slučaju da se ispit polaže četvrti put, tada se odgovara pred komisijom, čime student stiče apsolutno pravo u skladu sa normom na uredno i korektno polaganje.

Važno je napomenuti da svaki student posjeduje svoj “username i password” prilikom pristupa stranici fakulteta, te tako obezbjeđuje slobodan pristup literaturi, prethodnim rokovima koji obuhvataju testove, zadatke i ostale potrebne informacije.

Advertisements

Kopiranje knjiga je svedeno na minimum, s obzirom da postoji knjižnica u kojoj se posuđuju knjige na mjesec dana ili više, te se rok posudbe produžuje elektronski.

Za razliku od studiranja u BIH, studenti u Sloveniji imaju pravo na korištenje studentskih bonova, te svaka osoba koja posjeduje status studenta ostvaruje pravo na ručak. Postupak je sljedeći: na pametnom telefonu se preuzme aplikacija koja prikazuje spisak i lokacije restorana u kojima studenti mogu jesti i iskoristiti bonove. U zavisnosti od restorana u nekima je potrebno doplatiti 2 ili 3 eura što zavisi od cijene obroka, a u nekim nije potrebno ništa doplatiti. Ovakav postupak važi za cijelu Sloveniju što znači da npr. studenti iz Maribora mogu konzumirati hranu u Ljubljani i obrnuto, što predstavlja veliku prednost.

Većina studentskih poslova je dostupna preko studentskog centra, a vrijeme obavljanja poslova zavisi od fakultetskih i drugih obaveza. Studenti imaju pravo da sami biraju kad i koliko žele da rade. Bitno je naglasiti da studentski posao nije naporan i postoji prilika da se zaradi pristojan i kvalitetan džeparac.

(Asija Pašić / STUDOMAT.ba)