Studentsko zdravlje: Pet razloga zašto je zeleni čaj dobar za tebe

Zeleni čaj ima nekoliko zdravstvenih benefita, od sprečavanja propadanja zuba do pomoći u gubitku viška kilograma.


Green tea

Zeleni čaj vrhunski je napitak za smirenje tijela i uma. Čisti organizam i ima mnoga medicinska svojstva od prevencije raka do kontrole dijabetesa. U nastavku saznaj zašto je još zeleni čaj dobar za tebe.

Sprečava karijes

Pomaže u prevenciji karijesa, jer zeleni čaj sadrži hemijski antioksidans poznat kao katehin koji pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, te čuva zube od propadanja, a sprečava i loš zadah u ustima, prenosi ultra.ba.

Pomaže u gubitku viška kilograma

Zeleni čaj ubrzava metaboličke procese, pomažući tako u gubitku viška kilograma. Sastoji se od polifenola koji pojačava metabolizam i povećava oksidaciju masti u tijelu.

green tea 1615732147

Pospješuje zdravlje srca

Većina srčanih bolesti uzrokovane su stresom i napetošću. Redovno pijenje zelenog čaja pomaže u održavanju opuštenosti krvnih žila i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Podiže raspoloženje

Kaže se da je zeleni čaj efikasan u borbi protiv depresije i značajno poboljšava raspoloženje. Sadrži teanin koji opušta um i čini da se osjećate smireno.

Smanjuje rizik od raka

Zeleni čaj pomaže u prevenciji različitih oblika raka poput mokraćne bešike, debelog crijeva, pluća, prostate, dojke, kože, želuca, jajnika itd. Polifenoli u njemu pomažu u ubijanju ćelija karcinoma i sprečavaju njihov rast.