Studentsko zdravlje: Najbolja i najgora hrana za doručak

Doručak je obrok koji nas ujutro pokreće – pruža nam neophodno gorivo za kvalitetan početak dana. Zbog toga nema važnijeg obroka i boljeg vremena da crijeva odmah nakon buđenja kreneš tretirati kvalitetnom hranom.


Breakfast
Ilustracija: Envato

Tri najbolje opcije za zdrav doručak su:

Advertisements

Zobene pahuljice

oatmeal 1619114095

Što se tiče zdravlja tvojih crijeva, zobene pahuljice jedan su od najboljih načina na koji možeš započeti dan. Zob je probiotička hrana, što znači da pomaže u hranjenju dobrih bakterija u našim crijevima. Ostali izvori probiotika uključuju banane, luk i grah.

Zob ima jedinstveno vlakno zvano beta-glukan, a istraživanje je otkrilo da je ovo specifično vlakno imalo izraženije učinke na mikrobni sistem u crijevima u poređenju sa ostalim vlaknima testiranim u ovoj in vitro studiji.

Smoothie

smoothie 1619114135

Idealan smoothie sadrži što više hrane na bazi biljaka (voće, povrće, grah, sjemenke, cjelovite žitarice). Jedno od najvećih dosadašnjih ispitivanja na ljudskom mikrobiomu pokazalo je da je uzimanje 30 različitih biljnih namirnica sedmično povezano s posjedovanjem raznovrsnijeg (zdravijeg) mikrobioma u crijevima. Kada kod kuće pripremaš smoothie ili ga uzimaš u pokretu, izbjegavaj one koji su prepuni sastojaka poput sokova i zaslađenog mlijeka, prenosi ultra.ba.

Jogurt

yogurt 1619114166

Šolja jogurta ujutro daje crijevima podsticaj zdravih bakterija, posebno Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Jedno upozorenje: Izbjegavaj jogurte koji su zaslađeni umjetnim šećerima poput saharina i sukraloze. Zašto? Studija iz januara 2019. u časopisu Advances in Nutrition pregledala je prethodna klinička i eksperimentalna istraživanja i otkrila da neke zamjene šećera mijenjaju naše crijevne bakterije – i to ne na dobar način. Utvrđeno je da čak i stevija može imati negativan učinak.

Najgora opcija je preskočiti doručak. Pored toga, donosimo namirnice koje crijevima ne prijaju odmah nakon buđenja.

Tri najgore opcije doručka za crijeva:

Advertisements

Kobasice

sausages 1619114212

Visoko obrađeno crveno meso nije problem samo za tvoje srce, ono loše utiče i na crijeva.

Jedenje čak i samo male količine kobasica ili drugog visoko prerađenog crvenog mesa povezano je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, prema istraživanjima iz juna 2020. koje je objavilo Američko društvo za istraživanje raka.

Crveno meso takođe negativno utiče na crijevni mikrobiom, prema studiji iz kliničke gastroenterologije i hepatologije. Čini se da željezo koje se nalazi u crvenom mesu dovodi do poremećaja u funkciji barijere sluzi u našim crijevima.

Krofne

donuts 1619114241

Dodavanje krofne uz kafu može se činiti laganim i bezazlenim dodatkom, ali crijeva govore drugačije. Krofne su pržene, što znači da imaju puno masti. Takođe se rade s rafinisanim žitaricama i dodanim šećerom.

Nakon samo dvije sedmice različitih planova ishrane, oni koji su konzumirali puno masnoća i malo vlakana imali su značajan porast upale sluznice i negativne promjene u mikrobiomu – oba faktora rizika za rak, pokazalo je istraživanje.

Palačinke

pancakes 1619114266

Palačinke se tradicionalno prave od rafinisanih žitarica poput pšeničnog i ječmenog brašna. Ove vrste žitarica zapravo nemaju stvarne koristi za crijeva, pogotovo u poređenju s cjelovitim žitaricama.

Kliničko ispitivanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je da je nakon šest sedmica uvođenje cjelovitih umjesto rafinisanih žitarica, dovelo do povećanja mase i učestalosti stolice, kao i do skromnih pozitivnih učinaka na crijevni mikrobiom.