Studentsko zdravlje: Koje namirnice imaju najviše, a koje najmanje pesticida?

Jagode su i dalje na prvom mjestu na listi voća i povrća koje sadrže najviše pesticida, zatim slijede špinat, kelj, zelje, nektarine, jabuke i grožđe, prema podacima Radne grupe za zaštitu životne sredine za 2021. godinu.


healthy food fresh juice and fruit

Bebe i deca posebno bi trebale da izbegavati pesticide jer mogu da budu štetni za njihov razvoj.

Radna grupa za zaštitu okoline saopštila je da skoro 70 posto čistog voća i povrća, odnosno svežih namirnica, nije imalo pesticide što ih čini sigurnijim izborom.

Samo osam posto uzoraka ‘čistog’ voća i povrća imalo je dva ili više pesticida, navodi se u izvještaju.

Najmanje su zagađeni avokado i kukuruz šećerac

Na toj listi nalaze se kukuruz šećerac, luk, smrznuti grašak, patlidžan, brokoli, kupus i gljive, prenosi N1. Na listi najčistijeg voća nalaze se ananas, kivi, dinja i avokado. Avokado i kukuruz šećerac najmanje su zagađeni i sadržavali su manje od dva posto ostataka pesticida, navodi se u izvještaju.

– Pesticidi su otrovni i trebalo bi da učinite sve što možete da biste smanjili izloženost i zaštitili zdravlje svoje porodice, rekla je Jane Hollihen, direktorka nauke i zdravlja organizacije Zdrave bebe svetle budućnosti.

Radna grupa za zaštitu okoline svake godine objavljuje ovaj izvještaj od 2004. godine, a pri tom koristi podatke iz ispitivanja koja sprovodi Ministarstvo poljoprivrede SAD za rangiranje 46 namirnica koje su najviše i najmanje sadrže pesticide.

Neki pesticidi su kancerogeni za ljude

U ovogodišnjem izvještaju navode se zelje i kelj kao povrće koje sadrži velike količine pesticida. Testovi su otkrili da je ovo povrće često sadržalo pesticid DCPA, koji je Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) klasifikovala kao mogući kancerogen za ljude. Evropska unija zabranila ga je 2009. godine.

Na desetom mestu po prvi put se našla i ljuta papričica koja nije testirana od 2012. godine, a na prošlogodišnjim usjevima paprike pronađeno je 115 pesticida, što je više nego na bilo kom drugom testiranom usjevu.

Papričice, pomorandže, jabuke, grožđe i trešnje često su kontaminirane pesticidom klorpirifosom. Klorpirifos je trebao da bude trajno zabranjen u SAD 2016. godine kada su stručnjaci za zaštitu životne sredine utvrdili da šteti djeci i radnicima na farmama.

– Klorpirifos je trebao da bude zabranjen u SAD i Evropi. Neurotoksičan je i šteti razvoju dječjeg mozga, rekla je Holihen.

Pesticidi ostaju i nakon što se voće oljušti

Radna grupa za zaštitu životne sredine testirala je citruse. Ispitivanje je pokazalo da su dva fungicida, imazalil i tiabendazol, bila široko rasprostranjena u citrusima, a Holihen je objasnila da ovi fungicidi mogu da poremene hormonski sastav.

U gotovo 90 posto testiranih uzoraka grejpfruta, pomorandži, mandarina i limuna pronađen je fungicid imazalil. Ono što dodatno zabrinjava je to što su fungicidi prodirali u meso voća čak i nakon što se voće oljušti..

Izvršni direktor CropLife America, nacionalnog trgovačkog udruženja koje zastupa proizvođače i distributere pesticida, Kris Novak, rekao je da građani moraju da konzumiraju raznovrsnu ishranu.

– Blagodati ishrane bogate voćem i povrćem nadilaze sve moguće rizike od izloženosti ostacima pesticida, rekao je Novak.