Nevjerovatna postignuća: Pet primjera primjene 3D printanja u medicini

Oni koji već posjeduju 3D printere pokazali su da je samo mašta granica, jer oni već printaju sve od automobila, pa do sitnih figurica, igračaka i odjevnih predmeta. No, ova tehnologija ima još jednu nevjerovatnu primjenu – a to je medicina. Naučnici su već uspjeli isprintati kožu, dijelove tijela, organe, napredne prostetske udove… a čini se da je ovo tek početak.


3d printer

3D printeri nisu posve nova tehnologija, iako se tek u posljednjih godinu-dvije počela naširoko primjenjivati, uglavnom zahvaljujući jeftinijim 3D printerima koji se sada mogu kupiti i po cijeni od oko 200 dolara. Ipak za bolji printer treba izdvojiti i više novca (prosječan kvalitet varira između 1.200 i 2.000 dolara, dok vrhunski i dalje koštaju 200.000 dolara i više), ali i ovo će se uskoro promjeniti – patenti na kojim rade vrhunski 3D printeri ističu u 2014. godini, a Kina je već spremna da započne masovnu produkciju istih, zbog čega se najviše i očekuje da će ovi nevjerovatni uređaji uskoro biti dostupni kao što su to sada klasični 2D printeri.

3D printeri su jedna od onih tehnologija sa nevjerovatnim potencijalom da revolucionizira medicinu. A ovo su samo neki od primjera nevjerovatnih primjena 3D printanja u medicini, piše pixelizam.hr

Printanje ljudske kože

Trenutni proces presađivanja kože, najvećeg ljudskog organa, kod žrtava opekotina zahtijeva bolno uklanjanje kože iz neoštećenog područja tijela pacijenta i presađivanje iste na dio tijela zahvaćen opeklinama. No, naučnici sa Sveučilišta u Torontu su razvili metodu za pravljenje “Bio-Tinte” od stanica kože.

Naučnici tvrde da njihov printer može proizvesti tkivo kože koje košta 1000 puta manje od trenutnih cijena.

Istraživači na North Carolina Wake Forest School of Medicine trenutno rade na projektu koji će u potpunosti eliminisati potrebu za (klasičnom) transpalnacijom kože. Oni su stvorili sistem u kojem kamere skeniraju ranu, zatim stvaraju 3D sliku, i napokon, koža se printa direktno na tijelo pacijenta. U pokusima, naučnici su bili u mogućnosti da izliječe ozljede kože u rekordnom vremenu, a nadaju se da će ovaj sistem raditi jednako učinkovito i kod ljudi.

3D koža ne samo da značajno ubrzava oporavak, ona također zančajno smanjuje rizik od infekcije, što je danas veliki problem.

3d-koza