Studentski život: Pet razloga zašto trebate češće kuhati

Počnite da uživate u kuhanju.


cooking
Foto: Envato

Ako vam je kuhanje postalo samo obaveza, zastanite, posložite misli i preokrenite situaciju. Martin Preston, psiholog specijalizovan za mentalno zdravlje u Birmingham & Solihull Mental Health Trust, tvrdi da možete i te kako da bude u od pomoći, ukoliko ga svjesno pretvorite u uživanje.

Ovo su zaključci do kojih je došao tokom istraživanja:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Smanjuje stres i anksioznost

Kuhanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenu hormona stresa – kortizola i adrenalina, a ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.

2. Jača samopouzdanje

Kada spremite ručak osjećate se korisno, jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osjećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima vašim trudom, svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.

Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osjećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.

3. Podstiče kreativnost

Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i tijelo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji, tvrdi psiholog.

4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa

Kuhanje daje osjećaj sigurnosti, povjerenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cijela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze, kaže Preston.

5. Jačanje fizičkog zdravlja

Neke aktivnosti u kuhinji poput miješenja hljeba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje poslije kuhanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.

Često nemamo vremena da se posvetimo sebi onako kako bismo željeli, a sa ciljem da postignemo baš ovih pet stvari koje nam donosi i kuhanje. Zašto onda ne biste pokušali – pita ovaj psiholog, a Sputnik.