Studentski smještaj u domovima najjeftiniji u Banjoj Luci, cijena raste s “luksuzom”

Studentski domovi širom Bosne i Hercegovine većinom su popunili smještajne kapacitete. Cijene se kreću rasponu od 20 KM (trokrevetna soba u Domu "Nikola Tesla", Banja Luka) do 260 KM (jednokrevetna u Domu Bjelave, Sarajevo)


Objekti su različito opremljeni, ali većina ih nudi toplu vodu, centralno grijanje, besplatan internet, biblioteke, fitness centar, sobe za zabavu i sl. Razlika je u kvaliteti smještaja, ponudi hrane, broju kreveta u jednoj sobi te u tome da li sobe imaju vlastito kupatilo ili zajedničko, prenosi klix.ba.

Advertisements

Najjeftiniji smještaj je u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjoj Luci. Cijena u prvom i drugom paviljonu u dvokrevetnim sobama je 25 KM, u trokrevetnim 20, dok je cijena u četvrtom paviljonu 75, odnosno 65 KM. Imaju na raspolaganju 1.300 kreveta. Paviljoni 1 i 2 raspolažu sa 200 trokrevetnih i 80 dvokrevetnih soba, paviljon 3 sa 148 soba namijenjenim redovnim studentima i još 66 kreveta koji su predviđeni za studene na master studiju i studente s poteškoćama u razvoju.

U Tuzli studenti u domu mjesečno za smještaj izdvajaju 91 KM. U cijenu su uračunata dva obroka.

U Studentskom centru Lukavica smještaj studenata je omogućen kroz dva doma sa ukupno 442 ležaja. Posjeduju dva restorana otvorenog i zatvorenog tipa. Djeca poginulih boraca smještaj plaćaju 40 KM, izbjegla i raseljena lica 70, a svi ostali 120 KM.

U Bijeljini imaju 68 kreveta i to u sklopu Đačkom doma, a cijena smještaja iznosi 200 KM za vanredne i samofinansirajuće studene, dok je za redovne studente 90 KM. Studenti su smješteni u trokrevetnim i četverokrevetnim sobama.

Advertisements

Studentski centar u Palama prima 550 studenata, a cijena iznosi 125 KM. Sobe su trokrevetne s kupatilom.

U Zenici dom prima 220 studenata. Pravo na smještaj i ishranu imaju studenti čije je mjesto prebivališta, odnosno boravišta, udaljeno od Zenice najmanje 20 km. Imaju 87 soba, od kojih su 33 dvokrevetne i 54 trokrevetne, a 35 posto kapaciteta osigurano je za brucoše. Studenti plaćaju 106 KM, a kantoni subvencioniraju 219 KM.

Studentski centar u Mostaru je jedan od najbolje opremljenih i prima oko 500 studenata. Studentske sobe posjeduju vlastita kupatila, toplu vodu i grijanje 24 sata dnevno, kablovski internetski priključak, a kroz novu akademsku godinu gotovo sve sobe biti će opremljene frižiderima i klima uređajima. Osim smještaja za još 800 “vanjskih” studenata nude usluge prehrane. Cijena je oko 159 KM.

U ponudi studenima u Mostaru je i Studentski hotel koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Mostar. Njegov kapacitet je 111 smještajnih jedinica, odnosno može primiti 260 studenata. Čitav prostor je klimatiziran te pokriven internetom. Cijena smještaja u trokrevetnoj sobi iznosi 190 KM, a ishrana 176 KM mjesečno, što je ukupno 366 KM.

(STUDOMAT.ba)