Zlatna pravila dobrih odnosa s cimerom

Možda ste živjeli s braćom i sestrama, roditeljima, brojnim ukućanima, ali dijeljenje prostora s cimerom potpuno je novo iskustvo za većinu studenata.


house 1568792039

Iako zvuči jednostavno, život u dvoje može biti vrlo komplikovan i težak. No, uz određene uvjete, prihvaćanje tuđih pogrešaka i mana, život u dvoje može biti zaista zanimljiv, prenosi x-ica.com.

Ovo je popis od deset savjeta kojih se trebate pridržavati ukoliko želite uživati u vremenu provedenom s cimerom.

1. Odredite jasna pravila na samom početku

Mrzite li kada netko zaustavlja budilicu petnaestak puta svako jutro? Ili ste pak uredni do bola? Za takve stvari potrebno je deset minuta razgovora s cimerom. Komunikacija je vrlo često najbolji način za rješavanje problema prije nego zaista postanu problemi.

2. Posložite svoje stvari

Cimer vam zaboravlja stvari za tuširanje i uzima vaše? Posuđuje odjeću češće nego što je stignete oprati? Posložite svoje stvari i uvedite red na samom početku. Ako to napravite odmah, vaš cimer će puno lakše shvatiti nego ako to učinite kasnije.

3. Poštujte stvari vašeg cimera

Iako ovo pravilo zvuči poprilično jednostavno, najčešći je krivac za sukob među cimerima. Ne mislite da će vašeg cimera smetati ako posudite njegove stvari bez pitanja? Upravo ste prešli liniju. Ne posuđujte i ne koristite tuđe stvari bez pitanja.

4. Oprezno dovodite druge ljude u stan

Moguće je da vas ljudi vole i da vi volite biti u društvu. No, moguće je i da vaš cimer to ne voli. Poštujte njegove želje i budite svjesni koliko često dovodite ljude. Ako vaš cimer najbolje funkcionira u tišini, a vi u skupini, jasno je tko dobiva knjižnicu, a tko stan, zar ne?

5. Zaključajte vrata i prozore

Možda vam se čini da ovo nema puno veze s vašim cimerom, ali kako bi se osjećali da mu netko ukrade vrijedan laptop dok ga nema kod kuće? Zaključavanje prozora i vrata je obavezna za sigurnost vas i vašeg cimera.

6. Budite prijateljski ne očekujući najboljeg prijatelja

Nemojte ulaziti u prijateljske odnose cimera i gurati se u njih. Moguće je da s vremenom postanete svi zajedno prijatelji, ali normalno je da imate svoje društvene krugove. Pogotovo ako ih vaš cimer već ima.

7. Budite otvoreni za nove stvari

Vaš cimer može biti iz mjesta za koje nikada niste čuli. Može biti i druge vjere, potpuno različite od vaše. No, budite otvoreni za nove ideje i nova iskustva, ponajviše iz razloga što će vam cimer dovesti nešto novo u život. Zbog toga, između ostalog, studirate.

8. Budite otvoreni za promjenu

Morate očekivati da će vas fakultet natjerati na učenje i odrastanje. Isto bi se trebalo dogoditi s vašim cimerom. Kako semestar napreduje, stvari će se mijenjati za oboje. Budite pristupačni i ugodni u rješavanju neugodnih situacija i budite fleksibilni u svom promjenjivom okruženju.

9. Ako niste, napokon posložite svoje stvari

Lako je moguće da cimeri u počecima nisu u potpunosti iskreni, što automatski briše savjet broj dva. Ako je vaš cimer u početku bio sramežljiv i stidljiv, a danas je neobuzdan i potpuno drugačiji, vrijeme je da posložite stvari. Ako dođe do problema, morate ga riješiti što prije.

10. Zlatno pravilo

Ponašajte se prema svom cimeru kako bi htjeli da se on ponaša prema vama. Bez obzira kakav je vaš odnos tokom cijele godine, moći ćete se utješiti znajući da ste se ponašali kao odrasla osoba i s poštovanjem.

(STUDOMAT.ba)