Studentski servisi: Studenti lakše do posla, poslodavci do “jeftine” radne snage

Studentski život u BiH postao je skup. Kako bi olakšali svojim roditeljima, studenti se nerijetko odlučuju da povremeno rade neke poslove koje mogu stići uz školovanje. U ovim slučajevima traže pomoć studentskih servisa koji su posrednici pri zapošljavanju ove kategorije, te preko kojih se isplaćuju zarađeni honorari.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Studentski život u BiH postao je skup. Kako bi olakšali svojim roditeljima, studenti se nerijetko odlučuju da povremeno rade neke poslove koje mogu stići uz školovanje. U ovim slučajevima traže pomoć studentskih servisa koji su posrednici pri zapošljavanju ove kategorije, te preko kojih se isplaćuju zarađeni honorari.

Advertisements

Da biste bili član Studentskog servisa koji radi u okviru J. U. Studentski centar Sarajevo, trebate imati status redovnog studenta, piše portal Klix.ba.

– Redovni studenti mogu raditi povremene i privremene poslove, što isključuje mogućnost da radite sistematizovane poslove određenog preduzeća. Ugovor s poslodavcem se dostavlja studentskom servisu preko kojeg se vrši uplata novca, a mi onda uplaćujemo na račun studenta. Procenat koji se uzima je od 10 do 12 posto, rekao je Emir Kadrić, direktor J.U. Studentski centar Sarajevo.

Zakon o studentskom standardu bi štitio studente

Kadrić ističe kako nije zadovoljan radom servisa jer ne postoji zakonska regulativa koja bi regulisala cijenu rada kako bi studenti bili zaštićeni od izrabljivanja.

– Danas ima blizu 40 studentskih servisa u Sarajevu, a to nigdje u svijetu nema. Princip je jedan univerzitet – jedan servis. Kada bi postojao zakon o studentskom standardu, njime bi se utvrdila cijena rada, a servis je dužan da naplati i da ga zaštiti od nesreće na poslu. Bojim se da ti pojedini servisi ne ‘peru’ novac tako što angažuju studente, a poslodavci plate 10 do 12 posto poreza umjesto 72 posto, kazao je Kadrić.

Poslodavac je oslobođen svih dažbina osim plaćanja poreza na isplaćenu sumu honorara. Studentski servis je idealno mjesto za studente koji žele zaraditi. Poslovi su različiti, a kako Kadrić ističe, rijetko ko traži intelektualni rad. U ponudi su većinom fizički radovi poput čišćenja, utovara, slaganja magacina i sl. U Mostaru je ljeti veća potražnja nego zimi.

– Uglavnom su to poslovi promocije i teški fizički poslovi u magacinima. Ljeti se više traže u oblasti turističke djelatnosti. Međutim, nije velika zainteresovanost studenata, ali i firme više nemaju veliku potrebu za njihovim angažovanjem. Nismo zadovoljni, rekli su za “Klix” iz Studentskog servisa Index u Mostaru.

Advertisements

Potraga za fizičkim radnicima

U Sarajevu je potražnja slična. Najviše se traže osobe koje će raditi fizičke poslove.

– Najčešće studente angažuju za promotivne aktivnosti. Imali smo i studente koji su radili na administrativnim poslovima, raznošenju računa, letaka i slično. Imamo mnogo studenata koji žele raditi, ali ne i dovoljno poslova, kazali su iz Studentskog servisa Sarajevo.

Istakli su da ni oni nisu zadovoljni radom servisa. Kadrić ističe kako servis ne radi ni 10 posto u odnosu na period prije rata.

– Vrlo rijetko posredujemo. Smisao studentskog centra je izgubljen. Očajan sam što se ova radna snaga pretvara u jeftinu radnu snagu. Bio sam član radne grupe koja je napravila i predala Prijedlog zakona o studentskom standardu kako bi se studentima pružio tretman koji zaslužuju i kako bi bili zaštićeni, kazao je Kadrić.

Za ove poslove studenti mogu zaraditi od 3 do 10 KM po satu, a za neke poslove čišćenja dnevnica je od 25 do 30 KM. Da biste postali član studentskog servisa potrebno je da donesete kopiju lične karte, CIPS, potrvrdu da ste redovan student i kopiju bankovnog računa.

(Klix.ba)