Studentski savjeti: Kako stvoriti pozitivne navike tokom studiranja

Pročitajte nekoliko korisnih savjeta kako da ostanete zdravi dok studirate.


Foto: Envato

Tri faktora iznad svih ostalih su bitna kada je u pitanju vaš studentski uspjeh: ciljevi, navike i vaše zdravlje.

Advertisements

U nastavku možete pročitati nekoliko korisnih savjeta kako da ostanete zdravi dok studirate. Ipak, prvo želimo da odbacimo nekoliko izgovora koje sebi obično dajemo:

Trenutno sam previše zauzet da bih brinuo o svom zdravlju!
Ja sam mlad — ne moram još previše razmišljati o tome, zar ne?

Studetni u stresnom ispitnom roku prepuste se gore navedenim izgovorima. Dozvole sebi da postanu ovisni o energetskim napicima, da ne spavaju i da ne obraćaju pažnju na ishranu. Tako da rezultati budu predvidljivi: kao mlade osobe, koje bi trebale da budu pune energije, oni su umorni sve vrijeme.

Fokusirati se na učenje je nešto najteže što jedan student treba da uradi, tako da u takvom stanju nije najljepši osjećaj, osjećaj kada trebate učiti, a ne možete. Srećom možete promijeniti svoje navike i temelj razmišljanja.

Sada temelj vašeg razmišljanja treba da bude: vaš rad zahtijeva da vaš mozak bude u svom optimalnom stanju. Zauzvrat, vaš mozak je bolji kada je vaše tijelo dobro održavano.

Kao što je moćnik Elliott Hulse rekao: “Najvažniji dio igre je vaš komad igre!”

Advertisements

Bilo da se radi o srednjoj školi, fakultetu ili stvarnom životu, vaš komad igre je uvijek vaš mozak, kojim upravlja vaše tijelo. Međutim, ako vaše tijelo nije u dobrom stanju, vaša sposobnost da provedete tehnike o kojima ću kasnije govoriti će patiti.

U tu svrhu, želimo da vam pružimo pet jednostavnih načina da održite zdravlje, čak i u stresnom okruženju na fakultetu.

1. Hidratacija

Držite bocu vode u torbi i postavite dnevni cilj hidratacije. Pratite to u svoj aplikaciji za praćenje navika.

2. Trening

Pokušajte raditi 7-minutni trening svaki dan. Evo videa koji vas vodi kroz to. S obzirom da je to samo 7-minutna rutina s tjelesnom težinom, nema izgovora, a pobrinut će se da vježbate svaki dan.

3. Koristite habit tracker aplikaciju

Koristite habit tracker aplikaciju da odredite ciljeve za odlazak na spavanje i buđenje ako imate problema s rasporedom spavanja.

4. Izbjegavajte slatke napitke

Kada ste umorni tokom dana, izbjegavajte slatke napitke. Pojedite jabuku, idite u šetnju (ozbiljno, ovo čini čuda) i umjesto toga uzmite kafu/čaj.

5. Pronađite aktivnost koja vas zapravo interesuje

Pronađite oblik vježbe koji je zabavan. Pridružite se nekom sportu (dve muhe sa jednim udarcem — steći ćete prijatelje) ili pronađite aktivan hobi ili igru.