Studentica uspjela izumiti novu vrstu bioplastike koristeći prirodne materijale

Studentica iz Omana uspjela je izumiti novu vrstu bioplastike, koja bi mogla spriječiti zagađenje okeana.


studentica
Foto: Muscatdaily.com

Neeam al Harrasi, studentica iz Omana, izumila je novu vrstu bioplastike koristeći prirodne materijale dostupne na tom području, poput rižine vode i krljušti ribe, prenosi Mustcatdaily.com.

Projekat u kojem je također učestvovao Do'aa al Hashmi, još jedan student, ima za cilj razviti razgradivu plastiku koja je sličnog kvaliteta kao industrijska plastika kao i odgovoriti na izazove koji proizlaze iz zabrane plastike za jednokratnu upotrebu u Omanu i svim ostalim širom svijeta.

Prema izjavi na web stranici Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), korištenjem lokalnih materijala, njen projekt bi masovnu proizvodnju bioplastike učinio učinkovitijom. Na taj način će spasiti okeane od zagađenja plastikom.

Iz WIPO su dodali da je prva verzija bioplastike koju je studentica razvila bila preslaba, ali ju je kasnije uspjela poboljšati u čvrst i izdržljiv materijal koji bi se mogao koristiti, na primjer, za izradu plastičnog pribora za jelo.

Studentica je izjavila:

– Vremenom sam ojačala plastiku nakon više istraživanja i saznanja da ulje plastiku čini slabijom. Zatim sam testirala novu verziju bioplastike u studentskoj laboratoriji kako bih bila sigurna da je kvalitetnija.