U nastavku pročitajte vrlo jednostavan recept za studentsku poslasticu.
Sastojci
- 250 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 110 g šećera
- 75 g putera, rastopljenog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 jaja
- 2 velike zrele banane, zgniječene
- 1 kašičicu limunovog soka u mlijeko i ostavite 20 minuta
- 50 g oraha, sjeckanih, plus dodatak za ukrašavanje (opciono)
Korak 1
Zagrijte rernu na 190C. Obložite kalup za mafine sa 12 rupa papirnim kutijama. Prosijati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer sa velikim prstohvatom soli.
U posebnoj posudi pomiješajte otopljeni puter, ekstrakt vanile, jaja, zgniječene banane i mlijeko sa sokom od limuna.
Korak 2
Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i sipajte mokre sastojke. Grubo izmiješajte viljuškom, pazeći da ne pretjerate. Posipajte sjeckane pekane, ako koristite, a zatim sipajte mješavinu u korpe za mafine. Na vrh stavite polovice oraha, pa pecite 20-25 minuta, dok ne porumene. Ohladite na rešetki, piše Alo.