Studentski recepti: Kako napraviti ručak koji će se moći jesti i sutra?

Kako da nam hrana bude svježa i sutradan.


Foto: BBC Food
Foto: BBC Food

Iako najviše volimo svježe pripremljene i poslužene obroke, često nemamo vremena ili volje za svakodnevno kuhanje, a ponekad kad već skuhamo, ispostavi se da je količinski previše. Ipak, gotovo da i nema jela koje i sutradan nije podjednako ukusno. Također smo svjesni da hrana nije za bacanje pa nema gotovo nikakve prepreke da se ono što smo skuhali jučer, ne nađe i sutradan na tanjuru za ručak.

Bez svake sumnje, uz samo dva uvjeta, pravilno spremanje i čuvanje u frižideru, a potom i pravilno podgrijavanje, jelo koje smo skuhali dan ranije ili nam je neplanirano ostalo od jučer i za sutrašnji će ručak biti podjednako kvalitetno, hranjivo i ukusno.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Spremanje i čuvanje prethodno skuhanih jela u frižideru

Kako biste i sutradan uživali u jelu koje ste skuhali dan ranije, najvažnije je da hranu u roku od najviše dva sata spremite na hladno u frižider. Tako sprječavate razvijanje klica na sobnoj temperaturi, jer bakterije i ostale štetne tvari mogu pokvariti okus hrane i ozbiljno nauditi zdravlju našeg organizma.

Iz istih razloga prethodno ohlađenu hranu u frižider nemojte stavljati u posudama u kojima ste je kuhali ili posluživali, već je prije čistim rukama ili priborom prebacite u nove, čiste posude, najbolje one posebno namijenjene čuvanju hrane u frižiderima.

Zahvaljujući poštivanju osnovnih higijenskih pravila, mnoga se jela osim za sutradan, u hladnjaku mogu čuvati bez bojazni da će izgubiti okus ili da će se pokvariti, čak i do tri dana.

food chicken thigh
Foto: Envato

Podgrijavanje jela od jučer za današnji ručak

Baš kao i prilikom spremanja u hladnjak i prilikom podgrijavanja uvažite neke osnovne savjete. Prvo i najvažnije je da jelo podgrijavajte na temperaturi koja nipošto ne smije biti niža od 75 oC, kako bi se spriječio eventualni razvoj štetnih tvari.

Za podgrijavanje pak, ovisno o vrsti jela i načinu kuhanja, koristite ploču za kuhanje, pećnicu, parnu kupelj ili mikrovalnu pećnicu. Jelima poput juha, variva, gulaša i saftova koja ste pripremali u loncima i dubljim tavama na ploči za kuhanje, dodajte 4 do 5 jušnih žlica vode, poklopite te zagrijte na srednje jakoj vatri, piše coolinarka.com.

Musake, pizze te slane pite podgrijavajte u prethodno dobro zagrijanoj pećnici, pazeći pritom na vrijeme kako jelo u pećnici ne bi ostalo duže nego što je to potrebno te se osušilo i izgubilo okus. Nadalje, jela koja bi prilikom podgrijavanja uslijed miješanja mogla izgubiti svoju teksturu, a time i okus, zagrijte u inače vrlo prigodnoj i praktičnoj parnoj kupelji.

Koristite li mikrovalnu pećnicu, uvažite općenito pravilo 3 minute na 600 vati, s time da nakon 2 minute jelo promiješate kako bi se jednakomjerno zagrijalo. Može se dogoditi da jelo poput piletine, neće biti u svim dijelovima jednakomjerno zagrijano pa s upotrebom mikrovalne pećnice budite posebno oprezni. Kako je moguće i da tokom podgrijavanja aroma začina oslabi, prije serviranja jelo obavezno kušajte te ga dodatno začinite ukoliko je potrebno.