Vruć, topljeni mozzarella sir, koji se preljeva preko hrskave kore od hljebnih mrvica, prava je erupcija slasnog okusa kojem ne možemo odoljeti.

Sastojci koji su ti potrebni:

  • Mozzarella, narezana na štapiće,
  • hljebne mrvice,
  • 2 jaja,
  • 2 kašike vode,
  • Pola kašike bijelog luka u prahu,
  • biber,
  • brašno,
  • ulje.

Priprema je veoma jednostavna:

Nareži mozzarellu na jednake štapiće, otprilike debljine prsta. Pripremi sve za pohovanje. U jednoj posudi brašno, u drugoj dva jaja, a u trećoj hljebne mrvice. Hljebnim mrvicama dodaj i bijeli luk u prahu i biber, pa dobro promiješaj, a u jaja dodaj dvije kašike vode i dobro ih izmiješaj viljuškom. Paniraj štapiće tako da ih prvo uvaljaš u brašno, pa u jaja, a zatim u hljebne mrvice, a zatim ih vrati u jaja, pa opet u prezle. Panirane štapiće zatim stavi u zamrzivač na bar šest sati ili ostavi preko noći, prenosi ultra.ba.

Prije pripreme dobro zagrij ulje. Štapići bi se trebali pržiti u dubokom ulju, pa stoga bi u dubljoj tavi ili loncu trebalo biti bar 3 do 4 cm ulja. Štapiće prži oko 2 minute do zlatne boje, a zatim ih izvadi na rešetku ili papirnati ubrus. Posluži ih tople, uz domaću salsu ili drugi umak po želji.

Prijatno!