Studentski rad u Sloveniji: Veliki izbor zaposlenja

Svako ko studira na slovenačkim visokoškolskim institucijama i ima status studenta, ima pravo na studentski rad. Za razliku od većine zemalja EU, studenti u Sloveniji mogu da rade osam sati dnevno, odnosno 40 sati nedjeljno u skladu sa Zakonom o radnom odnosu.


Slovenija kao odgovorna socijalna država aktivno stimuliše ideju rada uz studije. Kako bi se studentima pružila mogućnost da zarade sebi za džeparac, ali i da se što prije finansijski osamostale oformljeno je nekoliko organizacija specijalizovanih za pomoć studentima da na što brži i lakši način dođu do studentskog zaposlenja.

Advertisements

Izbor zaposlenja je veliki i varira od uslužnih djelatnosti u oblasti turizma do ozbiljnih administrativnih poslova na izuzetno odgovornim pozicijama.

Minimalna cijena studentskog rada koja je zakonom zagarantovana iznosi 4,61 eura bruto na sat.

Za rad u struci kao što su prevodilačke usluge, IT usluge, privatni časovi za srednjoškolce, tečaj stranih jezika i itd. satnica može da ide i preko 7 eura.

Mnogim studentima iz zemalja bivše Jugoslavije ovo će biti i prvo radno iskustvo u EU.

Advertisements

Novac koji zarade studentskim radom, studentima može da bude sasvim dovoljan da pokriju sve troškove života u Sloveniji tokom studija.

Nije rijetkost da mnogi studenti nakon što završe fakultet zaključe i profesionalan ugovor sa poslodavcem za kog su radili tokom studija.  Ako se ipak odluče da potraže novo zaposlenje, rad koji su obavljali tokom studija može da predstavlja ozbiljnu stavku u njihovom CV-u.

Mogućnosti za studentski posao su razne.

Dođite i steknite svoje prvo radno iskustvo u EU – upišite se na neki od slovenačkih fakulteta ili viših škola sa 2TM! Ako vas interesuje još nešto vezano za studentski život u Sloveniji, pišite na studiraj@2tm.si.