Održana radionica o stručnoj praksi na Ekonomskom fakultetu u Mostaru

Radionica „Stručna praksa-priprema studenata za tržište rada“ održana je u četvrtak, 21.12.2017. godine, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.


Radionica je imala za cilj predstaviti dosadašnje iskustvo i rezultate stručnih praksi studenata. Ista je organizovana u formi panel sesija gdje su svoja iskustva predstavili i studenti i poslovni partneri koji su do sada pružali mogućnost obavljanja stručne prakse studentima Ekonomskog fakulteta.

Advertisements

Učesnici prve panel sesije bili su: Salko Isić, šef službe za rezidencijalne korisnike, BH Telecom; Elma Kapić, mlađi specijalist za brendiranje i pribavljanje, UNICREDIT BANK; Meliha Gekić Lerić, direktorica Poslovnog inkubatora, INTERA Tehnološki Park i Alisa Gekić, direktorica Centra usluga LiNK, Mostar. Svi panelisti iznijeli su pozitivna iskustva stručne prakse studenta sa akcentiranjem činjenice da je stručna praksa imala obostrani pozitivan uticaj, i na studente i na privrednike. Kao posebne vještine koje su zapažene kod studenata istaknute su: sposobnosti timskog rada, komunikativnost, proaktivnost, dobro poznavanje rada na računarima i savremenim tehnologijama, te dobro teorijsko predznanje za obavljenje konkretnih zadataka.

Učesnici druge panel seseije bili su bivši studenti Ekonomskog fakulteta, koji su studije završili i po predbolonjskim i po bolonjskim nastavnim planovima i programima, a koji su sada uspješni poslovni ljudi i uposlenici pojedinih preduzeća u kojima su obavljali stučnu praksu. Učesnici drugog panela bili su: Almir Taso, direktor filijale UNION BANK Mostar, Emir Tipura, stručni saradnik u Bosna Sunce Osiguranju  i Anela Zajmović, menadžer za velike korisnike, BH Telecom direkcija Mostar. Panelisti su naglasili da im je odrađena stručna praksa u toku studija značajno poslužila za uspješnije snalaženje i obavljanje konkretnih radnih zadataka. Također su istakli i značajnost teorijskog znanja koji su usvojili na Ekonomskom fakultetu.

Na radionici je zaključeno, a shodno izlaganjima panelista i njihovim preporukama, da stručnu praksu treba  nastaviti usavršavati u različitim poljima ekonomske nauke budući da stručna praksa osigurava studentima usvajanje znanja i kompentencija potrebnih za što konkurentniju poziciju na tržištu rada. Privrednici, poslovni partneri Ekonomskog fakulteta, i nastavnici Ekonomskog fakultata dogovorili su nastavak intezivnije saradnje u domenu stručne prakse studenta sa uključivanjem i malih i srednjih preduzeća u ovaj proces.

Zaključci sa ove radionice, prema riječima dekanese Ekonomskog fakulteta, prof.dr. Azre Bajramović, poslužit će za daljnje unaprjeđenje procesa stručne prakse studenta Ekonomskog fakulteta, te za izmjene nastavnih planova i programa u budućem periodu.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!