Studentski parlament UNSA traži smanjenje školarina zbog online nastave

Studentski parlament UNSA je uputio ministarstvima obrazovanja i finansija zahtjev za smanjenje školarina, a koje bi se moglo reflektirati kroz drugu ili treću ratu školarine.


unsa studomat
Foto: STUDOMAT

Zahtjeve Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu prenosimo u nastavku:

Kao što Vam je poznato, pojavom koronavirusa u Bosni i Hercegovini, na Univerzitetu u Sarajevu su se pojavila poteškoće koje su imale veliki uticaj na studente. U prvim trenucima je nastava u potpunosti obustavljena u trajanju od dvije sedmice, nakon čega je nastavljena u online režimu, iako za ovaj režim većina organizacionih nije bila adekvatno pripremljena. Održavanje teoretske nastave je u potpunosti implementirano tek nakon nekoliko sedmica (na nekim predmetima gotovo da do kraja nije adekvatno održana), dok je praktična nastava na većini organizacionih jedinica održana u obliku teoretske nastave. Prethodno navedeno je dovelo do značajno slabije kvalitete odžane nastave, za koju su studenti školarinu uplatili.

Također, usljed obustave nastave na organizacionim jedinicama Univerziteta i prelaska na online režim nastave, komunalni troškovi, troškovi održavanja prostorija fakulteta kao i troškovi neophodni za izvođenje praktičnog dijela nastave su svedeni na minimum. Sigurni smo da su na ovaj način organizacione jedinice ostvarile značajnu uštedu sredstava koja su, na osnovu prihoda od  školarina, predviđena za utrošak.

Pored navedenog, pandemija koronavirusa se odrazila i na mogućnost studenata da obezbjede novac koji je potreban za sve finansijske troškove koje izostave studiranje na Univerzitetu u Sarajevu. Usljed gubitka radnih mjesta i smanjenja dohodaka, većina roditelja više nije u prilici da obezbjedi studentima adekvatnu finansijsku pomoć.

Također, studenti koji su svojim radnim angažmanom izdržavali sebe tokom studiranja, sada to nisu u mogućnosti uraditi obzirom da studentski poslovi za vrijeme ove situacije nisu bili dostupni. Ni stipendiranje, kao jedan vid izvora finansija, nije nešto na šta se u ovoj godini moglo računati u potpunom kapacitetu obzirom da je veliki procenat sredstava preusmjeren za borbu protiv koronavirusa. Pored svih ovih poteškoća, studenti su imali dodatan teret obzirom da su morali izdvajati novac za kupovinu tehničke opreme koja je bila neophodan alat za praćenje nastavnog procesa i pristupanja ispitnim obavezama.

Također su, zbog neizvjesnosti situacije, mnogi studenti plaćati smještaje bez obzira što u njima nisu boravili jer su morali imati obezbjeđen smještaj za slučaj da nastava u klupama ponovo krene. Slične probleme su imali i studenti koji su prije pandemije imali smještaj u studentskim domovima obzirom da studentski domovi nisu radili, pa su za svaki dolazak na organizacionu jedinicu studenti morali plaćati dodatna sredstva za prenoćište.

Uzimajući u obzir odluke Senata, kao i preporuke Kriznog štaba FbiH, možemo zaključiti da ni u narednoj akademskoj godini nastava u klupama neće biti realizirana u punom kapacitetu, što znači da će troškovi koji su vezani za te aktivnosti i ove godine biti smanjeni.

Shodno prethodno navedenom, smatramo  da je neophodno umanjiti školarine za barem 30% ukupnog iznosa te se nadamo da ćete poduzeti sve potrebne korake kako bi do toga i došlo. Ovim problemom je zahvaćeno preko 27000 studenata te smatramo da bi ovo bio jedan od osnovnih koraka za pružanje pomoći budućim akademskim građanima obzirom da bi se spriječio prekid ili pauziranje studija zbog nemogućnosti plaćanja školarine.