Studentske finansije: Kako studentski popusti mogu da spase tvoj novčanik?

Postoje načini da uštediš i tokom studentskog života.


Foto: Envato
Foto: Envato

Pored svih lijepih stvari koje studentski život donosi, postoje brojne promjene na koje se treba navići. Ne raste samo količina gradiva, već rastu i troškovi, što brine pogotovo one koji su se zbog studija preselili. Ipak, postoje načini da uštediš i tokom studentskog života.

Knjige, skripte i bilješke

Knjige, skripte i bilješke su jedna od prvih stvari koje padaju na pamet kako sadašnjim, tako i budućim studentima, ali ne samo zbog mogućeg pitanja: “Kako ću ja sve ovo da savladam?”. Cijene knjiga su jako visoke. Pogotvo ako si student na budžetu, pa samim tim ne dobijaš nove knjige od samog fakulteta.

Zato te podsjećamo da, prije nego što odmah odeš u prvu knjižaru ili skriptarnicu po svježe odštampane primjerke knjiga, prvo uporediš cijene novih i polovnih. Najčešće se po Facebook stranicama i grupama polovne knjige mogu naći u vrlo dobrom stanju. Pomenute Facebook grupe budu pune ovakvih ponuda, naročito od kraja septembra do sredine/kraja oktobra. Pogledaj i potraži šta ti se od ponuđenog najviše isplati.

Kako prednost, tako i mana polovnih knjiga jeste to što ih je neko koristio prije tebe, tako da nikad nisi potpuno siguran u kakvom su stanju nečije knjige, kao ni da li su izdanja ažurna. Umjesto da kupuješ knjige koje je neko prije tebe već koristio bilo bi dobro da provjeriš da li neku od knjiga možeš da nađeš već kopiranu ili u PDF formatu.

Ako si ipak tip studenta koji više voli da uči iz skripte — i za to postoji rješenje. Znatan broj studenata po grupama na Facebooku skripte i bilješke poklanjaju besplatno uz knjige. Tako da, ako nisi u mogućnosti da sam ispratiš sva predavanja, tuđe skripte mogu biti od pomoći. Sve što važi za knjige važi i za skripte. Dakle — provjeri da li skripte postoje u PDF formatu. Često se dešava da iz nekog predmeta postoji i po 5 ili 6 skripti koje su potpuno različite. Uporedi ih sa knjigom, vidi kako prate gradivo i odluči se koja tebi najviše odgovara. Pored skripti u PDF-u, mnogo studenata prodaje svoje skripte, pa tako možeš razmotriti i tu opciju.

Popusti — teretane, bazeni, prijevoz, putovanja i biblioteke

Biti student je odlična stvar s obzirom na to da na velikom broju mjesta možeš proći jeftinije nego običan građanin. Jedno od tih mjesta je teretana. Brojne teretane u velikim gradovima daju studentima popust na određen broj termina ili na ukupnu mjesečnu članarinu. Ako tvoja obližnja teretana nema studentski popust u ponudi raspitajte se postoji li mogućnost da platiš šestomjesečnu ili godišnju kartu. Na taj način ćeš, pored toga što ćeš uštedii novac, motivisati sebe da redovno ideš u teretanu. Bazeni takođe nude studentske popuste, i to ne samo tokom ljetne sezone. Tako možeš sam da odlučiš šta ti najviše odgovara.

Mjesto za učenje je za svakog studenta individualno. Neko voli da uči kod kuće, a neko u čitaonici. Čitaonice postoje na gotovo svakom fakultetu i one su popuno besplatne za njegove studente, pa se tako dešava da studenti sa jednog fakulteta odlaze da uče na drugi fakultet, iako to nije eksplicitno dozvoljeno. Čitaonice pri bibliotekama su takođe odlična opcija. One nude studenstke popuste, pa i godišnje članarine koje su uvijek povoljne.

Kada je riječ o prijevozu, pored toga što postoji studentski popust na gradski prijevoz, tu je i značajan popust na autobuske i vozne karte. Treba pomenuti i studentska putovanja i razmjene, koje su i više nego isplative. Turističke agencije prave specijalne aranžmane za mlade, a studentske razmjene su odlična opcija ako želiš da putuješ i upoznaš nekoga, a često su vrlo povoljne ili čak besplatne.

Kulturni sadržaji — bioskopi, pozorišta, muzeji…

Svi znamo koliko studenti vole da troše novac na izlaske. Svako će reći da su izlasci jedan od najljepših dijelova studiranja. Međutim, postoji još jedan način da se družiš sa vršnjacima, i to povoljniji po tvoj džep. Umjesto toga, evo prijedloga kako da budžet za izlaske pametnije rasporedimo.

Svaki bioskop ima svoj bioskopski dan, kada su karte dosta jeftinije nego ostalim danima. U zavisnosti od bioskopa uglavnom su to utorak ili srijeda. Pored ovih standardnih popusta određena kina nude i studentske popuste.

Kultura odlaska u pozorište i muzeje je nešto što bi trebalo njegovati od malena. No, ako do sada nisi imao/la prilike da često posjećuješ pozorište, možda su studentski dani pravi trenutak. Svako pozorište nudi osjetan popust na grupne posjete. Pored toga svako pozorište nudi poseban studentski popust. Tako da se u odnosu na predstavu treba raspitati kakav je popust konkretno, piše Youthvibes.rs.

Biti student znači suočavati se sa mnogim izborima, što nekada zna da bude veoma stresno. Jedan od tih izbora je svakako na koji način ćeš potrošiti novac. Samim tim se i nameće pitanje kako ga uštediti. Nadamo se da će ti sada biti barem malo lakše pri donošenju takvih odluka.