Studentica se požalila: “Osjećam se kao propalitet, imam 25 godina i još uvijek studiram…”

"Godinama tapkam u mjestu..."


Foto: Envato
Foto: Envato

Često se susrećemo s izjavom kako je vrijeme studiranja najljepši period u životu. Sve više se studenta u posljednje vrijeme žali kako im je upravo studiranje uništilo i psihičko i fizičko zdravlje.

Osim što su sve usamljeniji, pritisak koji osjećaju da im upravo ovaj dio života „mora biti najbolji“ postaje prevelik, pa studenti obolijevanju i psihički i fizički jer ne mogu izdržati pritisak.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Još veći problem od pritiska okoline je ako negdje na pola studiranja shvatite da se ne pronalazite u oblasti koju studirate te da ne možete sutra sebe zamisliti na tom radnom mjestu.

Jedna studentica se požalila upravo na ovaj problem. Njenu ispovijest prenosimo vam u cjelosti:

 – Osjećam se kao propalitet. Imam 25 godina, studiram još uvijek,  ali kraja tom studiranju ne vidim. Godinama tapkam u mjestu. Odavno sam shvatila da to nije ono što mene zanima, da nemam ni volje, a ni želje da se bavim time, ali sam mislila da ću uspjeti sebe da nateram da završim fakultet i onda se okrenem nečemu kreativnom, nečemu što je oduvijek išlo uz mene. Ne znam ni šta je to što bih voljela konkretno da radim, ali znam da bih dala sve od sebe da budem dobra u tome. Volela bih da to bude posao u kome imam određenu dozu slobode i da iskažem sebe na neki način jer ne bježim od rada i posla. Dijete sam sa sela i od malena sam upoznata sa obavezama, težim i lakšim fizičkim poslovima i nisam lijena, ali kada me nešto ne zanima i kada ne volim ne umijem da odrađujem to na silu. Stalno se vraćam unazad i razmišljam o toj pogrešnoj odluci koju sam donijela prilikom odabira ovog fakulteta jer mi se tada činio pametnijom odlukom od one koju sam željela da donesem vodeći se srcem. Kakva greška…

U komentarima su se nizali savjeti ljudi koji su se našli u istom problemu.

 – U istoj sam situaciji bio, ali sam se natjerao da brzo zavrsim faks, a poslije našao posao koji mi je dao sigurnost i novac da isfinansiram ono čime zaista zelim da se bavim, a sada se time i bavim, paralelno s poslom.

 – Nađi brzo što želiš raditi i kreni, iz iskustva jer sam bila u istoj situaciji i forsirala da završim. Reći ću opet, Sokanu test karijere, ili na prof orijentaciju. Ili pogledaj oko sebe što bi voljela raditi kreni što prije. Pusti fax dođavola, ako završiš dobro ako ne ne, bitno da imaš od čega živjeti i da si sretna.

Cijelu raspravu možete pročitati ovdje.